„Talán ő a legjobb sakkozó, akit letolt nadrággal kaptak el”

Thumbnail for 6151204
????

A 22 éves ukrajnai születésű, de román színekben versenyző sakkozó 14 évesen és kilenc hónaposan lett nagymester, jelenleg pedig a világranglista 69. helyén áll, azaz nem ismeretlen sportoló. Ám amit tett, az megrázta a sportágat.

Developing story: #Toiletgate2 as Kirill Shevchenko is caught using a phone in the toilet at the Spanish Team Champiomship. https://t.co/Bzu1NGx1hr

— Chessdom (@chessdom) October 14, 2024

Az október 12-én kezdődött spanyol csapatbajnokság első fordulójában remizett Basszem Amin ellen, a második fordulóban pedig Francisco Vallejót legyőzte. Azonban gyanússá vált, olyan gyakran ment vécére, és amikor a mellékhelyiségben egy okostelefont találtak, kiderült, hogy nem megengedett eszközökhöz folyamodott.

Szilárd meggyőződésem és a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok ezt támasztják alá, hogy a sakkozó a verseny során használta a mobiltelefont

írta döntésében Oscar Bruno de Prado Rodriguez főbíró, aki az első két fordulóbeli mérkőzést Shevchenko ellenfeleinek adta, a sportolót pedig nagyon súlyos jogsértésre hivatkozva kizárta.

A vizsgálatot az indította el, hogy Vallejo panaszkodott a bírónak, amiért ellenfele túl sokáig volt távol a táblától. A játékvezető feltette a kérdést Shevchenkónak, aki azt mondta, hogy problémái vannak, és vécére kell mennie. Miután ez egyre gyakoribbá vált, a szervezőbizottság egyik tagja átvizsgálta a mellékhelyiséget, ott talált egy új mobiltelefont, amelyen kézzel ír szöveg is állt, arra figyelmeztetve, hogy senki se nyúljon hozzá.

A telefont lefoglalták, lezárták a vécét, majd összehasonlították az üzenetet Shevchenko első és második fordulójának pontozási íveivel, és hasonlóságokat találtak mind a tintát, mind a kézírást illetően.

Shevchenko mindent tagadott, míg csapata, a Silla-Integrant Col.lectius kapitánya, Jose Antonio Garcia Domingo nem nyilatkozott a történtekről.

A Román Sakkszövetség vezetői közleményükben azt írták, hogy várják az ügy részleteit, és a bizonyítékokat alaposan átnézik, amint megérkeznek.

„Jelenleg csak a médiától és állítólagos tanúktól vannak információink, hivatalos kommunikáció azonban nincs. Addig is szurkolunk sakkozónknak, aki tagadja az őt ért vádakat” – írta a román szövetség.

A norvég NRK (a helyi közszolgálati televízió) honlapjának sakkszakértője, Kristoffer Gressli szerint

talán ő a legjobb sakkozó, akit letolt nadrággal kaptak el.

Kifejtette rövid véleményét minden idők egyik legnagyobb női sakkozója, a korábbi világbajnok Polgár Zsuzsa is, aki azt írta közösségi oldalán:

„Telefon a WC-ben! Nagy és szomorú sakktörténet. De ne feledjük, mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője. De ez nagyon rosszul néz ki.”

Phone in Toilet! Big sad story in chess! Remember, everyone is presumed innocent until proven guilty but this looks really bad.

“¡No toques! ¡El teléfono se dejó para que el huésped contestara por la noche!”

22-year-old Ukrainian born GM Kirill Shevchenko (now representing… pic.twitter.com/60WzqBQZBz

— Susan Polgar (@SusanPolgar) October 14, 2024

The post „Talán ő a legjobb sakkozó, akit letolt nadrággal kaptak el” first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest