Eltűnt a Dél-Koreába vezető út, Észak-Korea ellenségesnek minősítette szomszédját

Thumbnail for 6153597

Észak-Korea állami médiájának csütörtöki közlése szerint ellenséges államnak nyilvánította Dél-Koreát, és ezt az ország alkotmányában is rögzítették, írja az MTI.

Szintén a KCNA állami hírügynökség jelentette, hogy a hadsereg az ellenséges állammal szembeni intézkedésként és a Dél-Koreától való fokozatos és teljes elválás részeként kedden felrobbantotta a két ország közötti vasúti és közúti összeköttetéseknek azokat a szakaszait, amelyek a tűzszüneti vonal menti demilitarizált övezetben találhatók a saját területén.

Ez elkerülhetetlen és törvényes intézkedés a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság alkotmányával összhangban, miután az már egyértelműen ellenséges államként határozza meg a Koreai Köztársaságot

– közölte a KCNA.

A védelmi minisztérium szóvivője arról is beszámolt a KCNA szerint, hogy további lépéseket tesznek a lezárt déli határ tartós megerősítésére.

A BlackSky amerikai műholdas hírszerzőcég több szerdai műholdfelvételén látható, hogy a határ menti Keszongba vezető út jelentős része hiányzik. A szöuli országegyesítési minisztérium hangsúlyozta, hogy határozottan elítéli Dél-Korea ellenséges állammá minősítését, és leszögezte, hogy továbbra is kitart az újraegyesítés szándéka mellett.

Phenjan a múlt héten jelentette be, hogy teljesen elvágja az országot Dél-Koreával összekötő közutakat és vasútvonalakat, és megerősíti déli határának védelmét, válaszul a dél-koreai hadgyakorlatokra és az amerikai stratégiai nukleáris eszközök gyakori megjelenésére a térségben.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető már januárban sürgette, hogy töröljék az alkotmányból a Déllel való újraegyesülés célját. Az ország parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés valószínűleg a múlt heti kétnapos ülésén döntött az alkotmány módosításáról, és Dél-Korea ellenséges állammá nyilvánításáról, de az állami média akkor erről nem számolt be.

Kapcsolódó
Oroszország és Észak-Korea a NATO-éra rímelő kölcsönös védelmi szerződést köt egymással

„Egy szövetséges elleni támadás az összes szövetséges elleni támadásnak minősül.”

The post Eltűnt a Dél-Koreába vezető út, Észak-Korea ellenségesnek minősítette szomszédját first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest