Polt Péter: Orbán Viktor öccsének ügyét a BRFK vizsgálja

Thumbnail for 6160947

Vadai Ágnes (DK) írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Polt Péter legfőbb ügyésznek Orbán Viktor öccsének ügyében, miután a Telex arról írt, Orbán Áron vízumügyekben lobbizhatott egy kiszivárgott hangfelvétel szerint. A Miniszterelnöki Kabinetirode egyik dolgozójának arra panaszkodott, hogy ellenlábasa el akarja lehetetleníteni, megfenyegette őt.

Nekem a Viktor azt mondta, hogy azért jöjjek be, hogy beszéljük meg, hogy ki fenyegetett meg.

Orbán Áron arról beszélt, hogy riválisa miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuljai „blokkolják” a C típusú vízumkérelmeit, amelyek rövidebb idejű, legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosítják tulajdonosaikat a schengeni térségben. A kormányfő testvére személyesen lobbizott a külképviseleti dolgozóknál, hogy a vízumkérelmeket pozitívan bírálják el, erősítette meg egy külügyes forrás, aki azt állította: éppen a kiszivárgott hangfelvétel bizonyítja, a kormányfő testvére falakba ütközött, a konzulok a jogszabályoknak megfelelően járhattak el.

Vadai Ágnes arról kérdezte Polt Pétert, vizsgálja-e az ügyészség a hangfelvétel alapján, milyen nyomást próbált a közszolgákra
gyakorolni, sikerrel járt-e vízumkérelmekkel kapcsolatos ügyekben Orbán Áron. Az írásbeli kérdésre Polt Péter azt válaszolta, hogy a sajtóhír alapján egy magánember már feljelentést tett, amiben a Budapesti Rendőr-főkapitányság határozatot hozott, ezért Vadai Ágnes kérdését a nyomozó hatósághoz továbbította értékelésre.

Vadai Ágnes kérdésének benyújtása után derült ki, hogy eddig 50 vietnámi állampolgárt íratott be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kétnapos életmentő tanfolyamára Orbán Áron cége, a Multi Shoot Zrt., amely csoportonként nettó 30 ezer eurót, azaz 12 millió forintot fizetett az egyetemnek. Erről az év elején született megállapodás. A PTE vállalta, hogy hetente csoportot fogad az egyetemen és számukra két nap alatt 16 órás szakmai képzést adnak életmentésből, angol vagy magyar nyelven. A Népszava megkeresésére az egyetem tanúsította, hogy a szerződés valós és két vietnámi csoport megkapta a képzést. A Telexnek később Orbán Áron egyik barátja elismerte, a hangfelvételt ők készítették „önvédelemből”. Nyilvánosságra pedig egy elszámolási vita miatt került.

The post Polt Péter: Orbán Viktor öccsének ügyét a BRFK vizsgálja first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest