Nagy Márton: nincs még itt az ideje az adócsökkentésnek

Thumbnail for 6163074

Fokozatosan érezteti hatását a következő hónapoktól a kormány 21 pontos gazdasági akcióterve – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, amikor együttműködési megállapodást kötöttek a szaktárca tulajdonosi joggyakorlása alatt működő szervezetek, amelyek egy alapítványt is létrehoztak – írja a Világgazdaság. A tárcavezető jelezte, a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) hitelezése elmarad az uniós átlagtól, a kormány célja, hogy a jelenlegi 12 százalékos szintről 20 százalékra növeljék a hitel arányát a GDP-n belül. A tőkeprogramra száz milliárdot szánnak – tette hozzá. a kormány kis- és közepes vállalkozások érdekében meghirdeti a Demján Sándor tőkefinanszírozási programot.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a névadóra, Demján Sándorra utalva arról beszélt, sajátos élethelyzet lesz beleállniuk egy olyan programba, amit egy barátjukról neveztek el. Szerinte a Széchenyi-kártya program rendkívül gyors, hatékony eszköz a gazdaságpolitika számára. Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési és Pénzügyi Szemléletformálási Alapítványának kuratóriumi elnöke örömtelinek nevezte, hogy a kormány elfogadta javaslatukat, így 3,5 százalékra csökkenhet a Széchenyi-kártya beruházási hitelkamata.

Újságírói kérdésre Nagy Márton azt mondta: szerinte megindult a fogyasztás gyógyulása, ami az áfabevételeken is látszik. A kormány által bejelentett 21 lépés közül több már januárban elindul. A béremeléseknél fontos, hogy a gazdasági szereplők ki tudják termelni, csak akkor lehet a vállalatokat megterhelni vele, ha van növekedés. A tárcavezető arra kérdésre, a minimálbér idén is decemberben emelkedhet-e, azt mondta ez tavaly indokolt volt, mert inflációs kompenzációt tartalmazott, de most a gazdasági növekedésen van a hangsúly.

Az Orbán-kormány mindig is az adócsökkentés pártján állt, ez nincs kizárva, de ezt a költségvetés és a növekedés még nem indokolja

– válaszolta, amikor a Világgazdaság kérdezte arról, számíthatnak-e a hazai vállalatok adócsökkentésre. A miniszter szerint korai még erről beszélni, úgy vélte: az adók csökkentésére legkorábban jövőre tudnak visszatérni. Fontosnak nevezte, hogy a munkaadóknak és a munkavállalóknak is van dolguk azzal, hogy a magasabb bérek kigazdálkodhatóak legyenek, ne rogyjon össze a gazdaság.

The post Nagy Márton: nincs még itt az ideje az adócsökkentésnek first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest