Börtön helyett az ukrán frontra küldenék a sikkasztással vádolt olimpiai bajnokot

Thumbnail for 6164776

Március 28-án reggel a rendőrök Andrej Perlov házához érkeztek a szibériai Novoszibirszk közelében. Az egykori világklasszis atlétát azzal vádolták, hogy mintegy hárommillió rubelt (11,5 millió forintot) lopott el egy novoszibirszki futballklubtól, ahol ő volt az ügyvezető igazgató.

Russians accused of crimes offered choice – go to war instead of court https://t.co/5IFcUOaQ6I

— BBC News (World) (@BBCWorld) October 22, 2024

Ugyan Perlov és családja tagadja a vádakat, a hatóságok őrizetbe vették, fél éve rács mögött tartják és folyamatosan nyomás alatt tartják:

amennyiben vállalja a háborúban való részvételt, az ellene indított eljárást befagyasztják, majd a háború befejeztével ejtik a vádakat.

Erre a 2024 márciusában elfogadott jogszabály szerint valóban van lehetőség, ám Perlov elutasította az ajánlatot, mert úgy vélte, ha belemegy, akkor gyakorlatilag beismeri a bűnét, noha állítja, semmit sem követett el.

Tony Duffy / Allsport / Getty Images Alekszandr Potasov és Andrej Perlov célba érkezése a tokiói vébén

A 62 éves sportember a kilencvenes évek elejének egyik legjobb és legsikeresebb atlétája volt, aki 1990-ben, a spliti Európa-bajnokságon, majd az 1992-es barcelonai olimpián is aranyérmet nyert 50 km-es gyaloglásban.

Az 1991-es tokiói világbajnokságon pedig egy elképesztő végjátékban úgy lett csak ezüstérmes, hogy miután honfitársával, Alekszandr Potasovval 3:53:09 órán keresztül egymás mellett gyalogoltak, végül úgy döntöttek, nem döntik el az elsőség kérdését. Egymás vállát átkarolva áthaladtak a célvonalon, ám a bírák a célfotó segítségével Potasovot hirdették ki győztesnek, mert a gép szerint négy századdal ő szakította át hamarabb a célvonalat…

The post Börtön helyett az ukrán frontra küldenék a sikkasztással vádolt olimpiai bajnokot first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest