Mekkora bér kell a megduplázódó családi adókedvezmény igénybevételéhez?

Thumbnail for 6165578

A kormány két lépésben, 2025 júliustól és 2026 januártól megduplázná a családi kedvezményt. A családi adókedvezményt a jelenlegi formájában 2011-ben vezették be, akkor az egygyermekeseknél havi 10 ezer forinttal, a kétgyermekeseknél összesen 20 ezer forinttal, a három- és több gyermekeseknél pedig gyermekenként 33 ezer forinttal növelhette a szülők nettó jövedelmét az szja-kedvezmény igénybevétele. Emelés azóta csak a kétgyermekeseknél volt, 2016 és 2019 között megduplázták a kedvezményt, így azóta náluk 40 ezer forinttal nőhet a nettó jövedelem havonta.

Az egy-, illetve három- vagy több gyermekeseknél viszont 14 éve változatlan összegű a maximális kedvezmény – ilyen előzmények után tornászná a másfélszeresére a kormány a jövő év második felétől, hogy aztán 2026 januárjától a jelenlegi összeg duplája járhasson a szülőknek.

Változás még, hogy 2014-től családi adó- és járulékkedvezményt vehettek igénybe a gyermeket nevelők, így nemcsak a levont személyi jövedelemadóból, hanem a járulékaikból is érvényesíthették azt. Ez azzal járt, hogy kevesebb jövedelemből is kimaxolhatták a lehetőséget, illetve nőhetett a nettójuk, ha korábban az szja-jukból nem tudták az egész kedvezményt érvényesíteni, de a járulékokból már igen – ez leginkább alacsony keresetű legalább háromgyerekeseknél fordulhatott elő.

Jelenleg az egy- és a kétgyermekesek akár egy részmunkaidős (jóval a minimálbér alatti) bérből is érvényesíthetik a családi kedvezményt. A háromgyerekeseknél ez már csak a minimálbér (havi bruttó 266 800 forint) feletti keresetből (295 522 forinttól) lehetséges, a négygyermekeseknél pedig a bérminimum (326 ezer forint) sem elég, majdnem 400 ezer forintos bruttó kell hozzá (egész pontosan havi 394 030 forint), ami viszont azt jelenti, hogy az átlagkeresetből a kedvezmény könnyedén érvényesíthető.

Megnéztük azt is, hogy az évek során hogyan tudták a legkisebb bérekből, illetve az átlagkeresetből érvényesíteni a szülők a családi kedvezményt a gyerekszámtól függően, és ebben milyen változás várható a duplázás után. Az idei és a következő két évnél azokat az adatokat tüntettük fel az előző ábrán és az alábbiakon is, melyek Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter minap bemutatott előadásában szerepeltek a következő évek várható béremeléseiről, illetve úgy vettük, hogy a családi kedvezmény 2026-os megduplázása után változatlan marad 2030-ig.

Mint látható, az egy gyermek után járó 10 ezer forintos családi kedvezményt a bevezetés óta mindig igénybe lehetett venni a minimálbérből is, sőt az évek előrehaladtával annál jóval kisebb keresetből is, és ez a duplázással sem változik.

Két gyereknél az első három évben nem fért bele csak a kedvezmény teljes érvényesítése egy minimálbérbe vagy bérminimumba, azóta viszont igen.

A háromgyerekeseknél egy minimálbérből vagy bérminimumból többnyire nem volt érvényesíthető a teljes összeg (kivétel lesz a minimálbér 2025 első félévében, a bérminimum pedig ugyanekkor, illetve 2023–2024-ben). Sőt, számos olyan év volt, amikor úgy sem élvezhették a szülők a teljes kedvezményt, ha mindketten a legkisebb bért keresték csak. Az első hét évben még egy átlagkereset sem volt elég a maximális kedvezmény igénybevételéhez.

A négy gyermekre családi kedvezményt érvényesítőknél egy minimálbér vagy egy bérminimum eddig sem tette és a duplázás után sem teszi lehetővé a teljes kedvezmény kiaknázását, és évekig az sem volt elég erre, ha mindkét szülő a legkisebb bér körül keresett. Az első tíz évben még egy átlagkereset sem alapozta meg a teljes kedvezmény felhasználását. És amíg 2014-ben a járulékkedvezmény be nem jött, addig két átlagkereset sem volt elég a kedvezmény maximálásához, azóta viszont igen.

A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után járó családi kedvezmény emelt összegű – jelenleg eltartottanként 66 670 forinttal több, mint alapesetben. 2025. júliustól rájuk a kedvezmény 100 ezer forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig 133 340 forinttal emelkedhet, amennyiben a szülő(k) fizetése ezt lehetővé teszi.

2028-ra azt ígéri a kormány, hogy ezer euró lesz a minimálbér (Nagy Mártonnál 419 815 forint szerepelt, szóval majdnem 420 forintos euróval számolt) – ennyiből csak egy és két gyermek után lesz érvényesíthető a teljes családi kedvezmény.

A bérminimum ekkorra a miniszter becslése alapján 477 297 forint lehet – ennyiből is csak egy, illetve két gyerek után használható ki teljes mértékben a kedvezmény. Ha viszont mindkét szülőnek van legalább ennyi szja-köteles jövedelme, akkor a három-, illetve négygyerekes családi kedvezményt is ki lehet maxolni. Amennyiben a 2028-ra ígért egymilliós átlagkeresete (Nagy Márton táblázatában 970 797 forint szerepelt) lesz egy szülőnek, akkor abból még a négygyerekesek a jelenlegihez képest megduplázott családi kedvezménye is kijöhet.

És hogy elég-e a mostani duplázás ahhoz, hogy értékkövető legyen a családi kedvezmény? Ha csak az éves átlagos inflációt vesszük figyelembe, annál összességében 1,87-szeres növekedés volt a családi kedvezmény bevezetése óta – innen nézve mondhatnánk azt is, hogy a 2026-os duplázás korrekt. A béreket figyelve azonban teljesen más a kép. 2011 és 2026 között a minimálbér majdnem a 4,3-szorosára emelkedhet, a bérminimum a 4,2-szeresére, az átlagkeresetnél pedig 3,73-szoros lehet a növekedés a nemzetgazdasági miniszter számai alapján. Így csak a kétgyermekeseknél mondható el, hogy lépést tartott a kedvezmény a bérnövekedéssel, a többieknél a nyomába sem ért.

Kérdés persze az is, hogy a 2026-tól megvalósuló duplázás mekkora segítség. Az egygyermekeseknél mindössze 10 ezer forinttal nőhet a havi nettó. A kétgyermekeseknél 40 ezer forintnyi növekedést jelent, a háromgyerekeseknél pedig maximum 99 ezer forintot, amennyiben a szülő (vagy két szülő) ki tudja használni a maximális kedvezményt, a négy gyermekeseknél pedig 132 ezer forinttal nőhet a nettó jövedelem, amennyiben a szülő(k)nek elég szja-köteles jövedelme van ehhez (legalább bruttó 788 ezer forint).

Az idei költségvetésből az állam 320 milliárd forintnyit tervezett a családi adókedvezményre, és további 52 milliárdot a családi járulékkedvezményre, azaz összesen 372 milliárdot. A Niveus Consulting Group becslése alapján a kedvezmény duplázása évente mintegy 350–400 milliárd forint többletkiadást jelent a költségvetésnek. A személyijövedelemadó-bevételt az idei évre a kormány a költségvetésben 4475,8 milliárd forintra tervezte – ennek mintegy 8 százaléka lehet a kiesés. De lehet arra számítani, hogy jövőre és 2026-ra is emelik majd a bevételi tervet, akkor pedig az arány tovább csökkenhet.

Kapcsolódó
Az szja-visszatérítés többet adhatott, mint a családi adókedvezmény belengetett duplázása

Valóban ideje megduplázni a 2011-ben bevezetett és azóta (a kétgyerekeseket kivéve) változatlan összegű családi kedvezményt.

The post Mekkora bér kell a megduplázódó családi adókedvezmény igénybevételéhez? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest