Először tesztelnek norovírus elleni mRNS-vakcinát

Thumbnail for 6166095

Megkezdték a világ első, norovírus elleni mRNS-vakcinájának tesztelését – írja a The Guardian. A szakértők abban bíznak, hogy az oltás hatalmas egészségügyi és gazdasági előnyökkel járhat.

A norovírus hasmenéses betegséget okoz, és nagyon gyorsan terjedhet a szoros kapcsolatban álló emberek között.

A járványok gyakran kórházakban, idősotthonokban, iskolákban és óvodákban törnek ki.

Bár a legtöbb ember két-három napon belül felépül, a fertőzés súlyossá válhat, különösen a gyermekek, illetve idős vagy legyengült immunrendszerű emberek számára.

Dr. Patrick Moore háziorvos és a csapat tagja szerint jelenleg nincs jóváhagyott vakcina a norovírus ellen, a súlyosan megbetegedett pácienseket pedig intravénás folyadékkal kezelik. A szakértő kiemelte, hogy évente világszerte mintegy 685 millió megbetegedés és 200 ezer haláleset történik a kórokozó miatt. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 4 millió esetet dokumentálnak, ez évi 100 millió fontjába kerül az egészségügyi rendszernek, és további 300 millió kárt okoz a kiesett munka miatt.

A Nova 301 elnevezésű, 3. fázisú klinikai vizsgálat két évig tart majd, és 25 ezer felnőtt vesz benne részt. A kutatás a 60 év felettiekre összpontosít, az alanyok többek között Japánból, Kanadából és Ausztráliából származnak. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztják be, egy részük vakcinát, másik felük pedig placebót kap.

A védőoltás alapja a Covid-19 ellen sikeresen bevetett mRNS-technológia, amelynek fejlesztéséért Karikó Katalin 2023-ban Nobel-díjat kapott. A módszer lényege, hogy egy egyszálú molekulát, mRNS-t juttatnak az emberi sejtekbe. Ez olyan utasításokat hordoz, amelyeket a sejteken belüli folyamatok felhasználhatnak a vírushoz kapcsolódó fehérjék előállítására. A proteinek aztán beindítják a szervezet immunrendszerét, védelmet nyújtva a kórokozóval szemben.

Az új oltás esetében az mRNS három különböző típusú norovírus fehérjeburkolatának előállítására vonatkozó utasításokat hordoz, így ártalmatlan vírusszerű részecskék keletkeznek, amelyek beindíthatják az antitestek termelődését. A korábbi vizsgálatok alapján a vakcina erős immunválaszt vált ki az emberekben, az új kutatás célja a hatásosság felmérése.

Dr. Doran Fink, a Moderna munkatársa szerint legalább 65 százalékos értéket akarnak elérni. Amennyiben a fejlesztés sikeresnek bizonyul, a vállalat 2026-ban nyújthatja be a forgalomba hozatali kérelmet, amelynek felülvizsgálata egy évig tarthat. A továbbiakban tizenévesekkel és kisebb gyermekekkel is kísérleteznek majd.

The post Először tesztelnek norovírus elleni mRNS-vakcinát first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest