A kávézási szokásaink jelentősen befolyásolhatják koleszterinszintünket, különösen az LDL-koleszterin kapcsán, amelyet a köznyelvben „rossz koleszterinként” is szoktak emlegetni. A Science Alert beszámolója szerint a kávéban található két diterpénvegyület, a kafesztol és a kahweol, emelheti az LDL-koleszterin szintjét: a kutatások pedig kimutatták, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége a kávé elkészítési módjától függően változik.
A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases folyóiratban megjelent tanulmány részeként a svéd kutatók különböző kávéfőzési módszereket vizsgáltak, és megállapították, hogy a főzött, szűretlen kávé, például a török kávé tartalmazza a legmagasabb szintű kafesztolt és kahweolt. Ezzel szemben a papírszűrővel készült kávék, mint például a csepegtetős filteres kávé jelentősen kevesebb ilyet tartalmazott, mivel a szűrő felfogta az anyagokat.
A munkahelyeken gyakran használt kávégépek is magas diterpénszintű kávét készíthetnek, különösen, ha fémszűrőt alkalmaznak.
A kutatók úgy találták, hogy ezek a gépek több kafesztolt és kahweolt hagynak a kávéban, mint a hagyományos papírszűrős készülékek. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy aki csökkenteni szeretné az LDL-koleszterinszintjét, részesítse előnyben a papírszűrős elkészítési módot.
Fontos megjegyezni, hogy bár a kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, a megfelelő elkészítési mód megválasztása kulcsfontosságú lehet a koleszterinszint szabályozásában és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. A csapat számításai szerint ha valaki napi 3 kávét iszik a hétköznapok során, ám a kávégépet papírszűrős eszközre cseréli, az érelmeszesedéses szív- és érrendszeri betegségek relatív kockázatát 5 év alatt 13 százalékkal, 40 év alatt pedig 36 százalékkal csökkentheti.
A lap szerint a rendszeres kávéfogyasztás az elmúlt években készült kutatások szerint csökkentheti a demencia, a Parkinson-kór, valamint a bőr-, száj- és gyomorrák kockázatát is. Emellett ellensúlyozhatja a hosszan tartó ülés negatív egészségügyi hatásait, és akár több évvel meghosszabbíthatja az életünket. Ez azonban attól is függ, hogy hány csészét fogyasztunk el naponta, illetve attól is, hogy mikor és hogyan készítjük el.
The post Nagyon nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu