A napokban volt Gáspár Bea ötödik szakácskönyvének bemutatója. Ebben a kötetben a hagyományos roma konyha fogásai és elkészítési javaslatai szerepelnek.
„Ez a könyv a cigány lélek, a család előtt tiszteleg, az összetartozást hirdeti” – mondta el a Borsnak Gáspár Bea, akinek saját elmondása szerint az eddigi szakácskönyveiben is megjelent a cigány konyha egy-egy receptje, de csak most, 51 évesen ért meg igazán arra, hogy a roma kultúrát ilyen módon is képviselje.
Bár országunk nincs, a világ minden táján ott vagyunk! A hazai közéletet nézve pedig elég csak megnézni az előadóművészeket, különösen a zenészeket: az élvonalban romák szerepelnek, ami nagy büszkeséggel tölt el. Mára a cigány származás nem stigma, hanem büszkeség!
– jelentette ki a szakácskönyvszerző, majd elárulta, kiskorában maga sem volt tisztában a származásával.
Gyerekként nem tudtam, hogy cigány vagyok. Hallottam, hogy a szüleim, nagyszüleim cigányul beszélnek otthon, de én azt hittem, ez normális, mindenhol így megy. 6-7 évesen szembesültem vele, hogy nem így van. Az iskolában előttem ült Gáspár Győző, és előtte egy fiú, aki egyszer csak odaszólt: »ugye Balla Beáta nem cigány?”, mire én: »mit tudom én, megkérdezem otthon…”. Este aztán rá is kérdeztem: »Anya, ugye nem vagyok cigány?”, mire ő közölte, hogy hát bizony de, és ez olyasmi, ami nem is fog megváltozni
– idézte fel a történteket Gáspár Bea.
The post Gáspár Bea: Gyerekként nem tudtam, hogy cigány vagyok first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu