Egy friss tanulmány alapján az éghajlati átalakulás befolyásolhatja a gin-tonik ízét – írja a The Guardian. A globális felmelegedés miatt egyre inkább ingadozó időjárási viszonyok hatással vannak a népszerű koktél fő alapanyagára, a borókabogyóra.
A Heriot-Watt Egyetem Nemzetközi Sörfőző és Szeszfőző Központjának (ICBD) kutatói azt vizsgálták, hogy az időjárás változására miként reagálnak az ízanyagok. A borókának a borhoz hasonlóan régiófüggő a termése, többek között a csapadékmennyiség és a napsütés miatt.
Matthew Pauley, az ICBD szakértője szerint a nedvesebb években a bogyókban található illékony vegyületek koncentrációja akár 12 százalékkal is csökkenhet a száraz évekhez képest.
Ez közvetlen hatással van az ízre.
A kutatók különböző európai régiókból, így Albániából, Boszniából, Macedóniából, Montenegróból, Szerbiából, Koszovóból és Olaszországból származó, eltérő évjáratú bogyókat desztilláltak. A kész italokat gázkromatográfiával elemezték, hogy megmérjék a legfontosabb ízanyagok szintjét.
Megállapították, hogy az egyes régiókban termett bogyók kémiai összetétele eltérő, és ezek a különbségek hatással lehetnek a gin fás, gyantás, citrusos és virágos jegyeire. Az adott év csapadékmennyisége jelentősen befolyásolja a bogyók ízét, az eső következtében tovább kell szárítani a termést, ezért megváltozik a vízben oldódó anyagok mennyisége.
Mindez azt jelenti, hogy a gin ízprofilja nagyban függ a betakarítási körülményektől. Mivel a klímaváltozás következtében egyre több a szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás, ez súlyos problémát okozhat az iparág számára.
The post A gint is fenyegeti a klímaváltozás first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu