Ebből a négy alapanyagból soha nem rendelne az orvos egy étteremben

Thumbnail for 6586023

A szennyezett élelmiszerekben található baktériumok évente több mint 420 ezer ember halálát okozzák, és nem megfelelő tárolás vagy elkészítés után bármely ételtől kaphatunk ételmérgezést, de egy amerikai orvos szerint néhány esetben ennek erősen megnő a kockázata – írja a Daily Mail.

Dr. Christine Adaeze Nwoha egy Instagram-videóban osztotta meg a követőivel, hogy az egészsége érdekében mely termékekből nem hajlandó rendelni, ha étterembe megy. Bár elsőre meglepőnek tűnhet, a Texasban praktizáló orvos kijelentette, sosem kérne magának jeget egy étteremben, inkább visz magával sajátot. A kockázatot a jégkocka készítő gépek rejtik, amelyek „piszkosak, ragacsosak és kellemetlenek” – mondja Nwoha, aki az állítását néhány elrettentő képpel szemlélteti. Hozzáteszi, ezeket az eszközöket nagyon nehéz takarítani, és az sem segít, mikor a személyzet kézmosás nélkül kezeli őket.

Az orvos állítja, sok olyan esetet látott a kórházban, mikor lime- és citromszeletek okoztak ételmérgezést. Óvatosságra int, hiszen szerinte nem tudhatjuk, ezek honnan kerültek az ételünkbe vagy az italunkba, és gyakran olyan gyümölcsöket vágnak fel, amelyeket előtte a földön rugdostak, majd visszatették őket a többi közé. Dr. Adaeze Nwoha a marhahús, különösen az angolosan vagy közepesen átsütött húsok fogyasztását is kerüli, de különbséget kell tenni a steakek és a hamburgerek közt.

„Egy steak külsején lehetnek olyan baktériumok, mint az E. coli és a szalmonella, de amikor megsütjük és megpirítjuk, ezek elpusztíthatók – szóval, ha belevágunk, és belül véres, az rendben van” – hallható a videóban. A hamburgerek a steakekkel szemben viszont darált húsból készülnek, így a baktériumok a húspogácsa belsejében is megtalálhatóak, hiszen alacsony hőkezelés mellett nem pusztulnak el.

Ha valaki ezt hozza az asztalodhoz, kérd meg, hogy vigye vissza és süsse meg, mert megbetegíthet

– javasolja a szakember.

Végül Dr. Nwoha arra kérte követőit, hogy kerüljék a nyers osztriga fogyasztását is, és elmeséli, a barátját hónapokig kórházban ápolták, miután szennyezett osztrigát evett. Az osztrigák norovírust hordozhatnak, valamint egy Vibrio vulnificus nevű baktérium is megtelepedhet bennük, amely életveszélyes fertőzést okozhat. Ez különösen veszélyes lehet a terhes nők és a legyengült immunrendszerű emberek számára, és a szennyezett étel elfogyasztása után órákon belül jelentkezhet hányinger, hasmenés és hasi fájdalmak.

„Kerülnöd kell a nyers osztrigát, ha legyengült az immunrendszered vagy ha terhes vagy, de ne feledd, hogy ez egészséges egyénekre is hatással lehet” – mondja az orvos.

The post Ebből a négy alapanyagból soha nem rendelne az orvos egy étteremben first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest