A húslevest generációk óta a másnaposság és a megfázás bevált gyógymódjaként emlegetik, így joggal merülhet fel bennünk a kérdés: van-e valódi tudományos bizonyíték arra, hogy egy jó forró leves segít a légúti fertőzésekből való felépülésben. A Science Alert megvizsgálta a leves akut légúti fertőzések, például a nátha, az influenza és a COVID-19 kezelésében betöltött szerepét.
A több mint 10 ezer rendelkezésre álló adat közül a kutatók négy tökéletesen releváns, 342 résztvevővel végzett tanulmányt azonosítottak. Ezekben különféle leveseket teszteltek, beleértve a hagyományos csirkehúslevest, az árpalevest és a gyógynövényes zöldségkeverékeket. A bizonyítékok pedig elég ígéretesek voltak.
Az egyik tanulmány szerint azok az emberek, akik levest ettek, képesek voltak akár 2,5 nappal gyorsabban regenerálódni, mint azok, akik más módszerrel próbálkoztak.
Az olyan tünetek, mint az orrdugulás, a torokfájás és a fáradtság, rendre enyhébbnek bizonyultak, egyes résztvevőknél pedig a gyulladással kapcsolatos markerek szintje is csökkent. Az IL-6 és a TNF-α, két gyulladást kiváltó fehérje szintjének csökkenése arra utal, hogy a leves segíthet csillapítani a túlzott immunválaszt, így enyhítve a tüneteket és megkönnyítve a felépülést.
A tanulmányok azonban azt nem vizsgálták, hogy a levesfogyasztás hogyan befolyásolja az akut légúti fertőzések következtében kivett szabadnapok számát, vagy hogy kisebb valószínűséggel kerültek-e kórházba. A kutatók szerint nem meglepő az eredmény, ugyanis az olyan összetevők, mint a fokhagyma, a hagyma, a gyömbér vagy úgy általában a leveles zöldségek gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságokkal bírnak. A meleg emellett segíthet a váladék fellazításában, a torokfájás enyhítésében és az általános közérzet javításában is betegség esetén.
The post Tényleg gyógyító hatása van a húslevesnek? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu