Kiemelten megfelelnek az olyan étrendek, mint a mediterrán diéta vagy a magas vérnyomás kontrollálását elősegítő DASH-diéta, amelyek gazdagok halolajban, zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban és teljes kiőrlésű gabonákban. Ezek az étrendek csökkenthetik a depresszió kialakulásának kockázatát és enyhíthetik a már fennálló tüneteket.
Étrend és depresszió: van közük egymáshoz?
Több szempontból is összefügg az étrend és a depresszió. Eleve az agy működéséhez szükséges ingerületátvivő anyagok előállítását is bizonyos tápanyagok segítik. Másodsorban a bélrendszerünk állapota hatással lehet a mentális állapotunkra és a hangulatunkra. Harmadrészt a krónikus gyulladás és a vércukorszint-ingadozás szintén hozzájárulhat a hangulatzavarokhoz.
Depresszió megelőzése diétával
Több kutatás is azt mutatja, hogy a mediterrán diéta – amely bőségesen tartalmaz halolajat, zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és egészséges olajokat – jelentősen csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát. Ugyanez igaz a DASH-diétára, amely szintén alacsony depressziós kockázatot társít az egészséges táplálkozáshoz. Ezek az étrendek támogatják a mentális és érzelmi egészséget, míg a nyugati típusú, feldolgozott élelmiszereken alapuló táplálkozás növeli a kockázatot.
Hangulatjavító tápanyagok és ételek
Kiemelten fontos a B6- és a B12-vitamin, valamint a folsav, amelyek támogatják az agyi ingerületátvivő anyagok működését, befolyásolva a hangulatot. Ezekben a tápanyagokban gazdag élelmiszer például az édesburgonya, a spenót, a lencse és a csicseriborsó. A szerotonin (boldogsághormon) termelését serkenti, ezzel javíthatja a hangulatot például a banán, a mangó, a datolya is.
Az agyunk megfelelő működéséhez elengedhetetlen az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyiségű bevitele (zsíros halak, mint makréla, szardínia vagy lazac, lenmag, chiamag). A diófélékben, magvakban, hüvelyesekben, tengeri ételekben gazdagon megtalálható cink szintén hozzájárul a depresszió tüneteinek csökkentéséhez. Hasonlóképp fontos a magnézium, a szelén, illetve, ha olyan pro- és prebiotikumokat fogyasztunk, mint a joghurt, a kefir vagy a savanyú káposzta.
Kerülendő ételek
Kerülni kell a magas cukortartalmú üdítőket, édességeket, feldolgozott élelmiszereket – ilyenek például a finomított lisztből készült pékáruk –, gyorsételeket és más olyan termékeket, amelyek tele vannak transzzsírokkal és túl sok telített zsírral, mint például kekszek, chipsek és egyéb nassolnivalók.
Étkezési szokások depresszió esetén
A depresszió gyakran étvágyváltozással jár, ami jelentős étvágycsökkenés vagy túlzott ételfogyasztás formájában jelentkezik. Ez a jelenség is hatással van a szervezet általános állapotára, ami tovább súlyosbíthatja a depressziót. Tudatos étkezési renddel és megfelelő táplálkozással azonban ez a folyamat enyhíthető.
Hirdetés
Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.
Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.
The post Depressziódiéta? Megelőzhető, enyhíthető a depresszió a megfelelő étkezéssel? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu