Egy friss tanulmány szerint a kávéfőzők a baktériumok melegágyává válhatnak – írja a Mirror.
Az Egyesült Királyságban a kávéfőzővel rendelkező háztulajdonosokat arra figyelmeztették, hogy a betegségek elkerülése érdekében tisztítsák meg a konyhai eszközeiket. A felhívás egy nemrégiben készült tanulmány után hangzott el, amely kimutatta, hogy sok helyen a reggel főzött kávé nem biztos, hogy olyan friss, mint amilyennek látszik,egyes gépek pedig egy WC-ülőkénél is szennyezettebbnek bizonyultak. Minden huszadik britre igaz, hogy még soha nem tisztította meg a kávéfőzőjét, annak ellenére, hogy tízből hatan tudják, hogy a baktériumok elszaporodhatnak benne. Majdnem minden hatodik ember havonta kevesebb mint egyszer tisztítja a gépét.
Amikor arról kérdezték a kávéfogyasztókat, hogy miért hanyagolják el ezt a feladatot, különféle okokat említettek. Majdnem minden negyedik ember nem tudta, hogy a gépeket gyakrabban kellene tisztítaniuk, és minden ötödik szerint a gépe „elég tisztának tűnik”. Minden hatodik egyszerűen elfelejti, míg minden tizenegyedik nem tudja, hogyan kell megfelelően tisztítani.
Miért jelenthetnek egészségügyi kockázatot a kávéfőzők?
A kávéfőző belső szerkezete tökéletes meleg és párás környezetet biztosít a baktériumok és a penészgombák szaporodásához. A kávézacc, olajok és egyéb maradványok a gép különböző zugaiban és repedéseiben megragadhatnak, táplálékforrást biztosítva a mikroorganizmusoknak. A kemény víz vízkőlerakódáshoz is vezethet, ami nemcsak baktériumokat szaporít, hanem a gép egyes részeit is eltömítheti. A kávéfőzőkben megtelepedő káros baktériumok közül néhány fertőzéseket okozhat, különösen a legyengült immunrendszerűeknél. Az állott kávémaradékok és a penész keserű vagy kellemetlen ízt okozhatnak a főzetben. A szennyeződés és a vízkő eltömítheti a kifolyókat és a belső alkatrészeket, csökkentve a kávéfőző hatékonyságát és akár visszafordíthatatlan károsodást okozhatva.
Ugyan évekkel is meghosszabbíthatja az életünket, ha tudjuk, mikor igyuk meg a kávénkat, az alapos tisztítás mellett – amelynek menetéről lejjebb írunk – az egészségünk szempontjából az sem elhanyagolható, hogy hogyan főzzük le a kávénkat.
Hogyan kell otthon kávéfőzőt tisztítani?
Isabella Forgione, egy otthoni kisgépekkel foglalkozó szakember számos módszert osztott meg azzal kapcsolatban, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen megtisztítani a kávéfőzőgépeket. Íme a négy lépés, amit ajánl:
- minden használat után öblítsük le a levehető részeket, és töröljük át a csepptálcát.
- Heti rendszerességgel engedjünk át a gépen egy ecetes és vizes oldatot, majd öblítsük át néhányszor sima vízzel is.
- Ne feledkezzünk meg az olyan kiegészítő eszközök tisztításáról sem, mint a tejhabosító vagy a gőzölőcsövek.
- Néhány havonta távolítsuk el a kemény vízből származó ásványi lerakódásokat vízkőoldó oldattal. A külső felületeket törüljük át, tisztítsuk meg a kifolyókat, és öblítsük el a csepptálcát. A belső alkatrészekhez, például a főzőkamrához, használhatunk speciális tisztítótablettákat vagy kapszulákat, hogy ne halmozódjon fel bennük a kávéolaj.
The post Ez a konyhai tárgy a WC-ülőkénél is koszosabb lehet first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu