A legtöbb népszerű diéta és életmódváltó programnak kiemelkedő szereplői az ómega-3 tartalmazó ételek. Futurisztikus halolajkapszulák és ételkiegészítők meghatározó eleme, azonban elgondolkodtunk-e már azon:
Milyen hatással van a szervezetünkre pontosan?
Egy tavaly megjelent tanulmány szerint az ómega-3 zsírsavak hatással vannak az agyunk működésére, és a fogyasztásuk rövid távon akár az agresszív viselkedést is csökkentheti – írja a ScienceAlert. Korábban már megjelentek kutatások arra vonatkozóan, hogy az ómega-3 fogyasztása mérsékli a szívroham vagy sztrók kialakulásának esélyt, azonban arról kevésbé voltak adatok, hogy nem kizárólag fizikai jellegű problémákra alkalmazhatóak-e.
Egy 2015-ös tanulmány szerint a zsírsavat tartalmazó halolaj fogyasztása ugyanakkor csökkenti a skizofrénia kockázatát, és az agyunk működésére is hatással van. Egy korábbi kutatásban azt is bebizonyították, hogy az agresszív és antiszociális viselkedés kialakulását akár a nem elégséges tápanyagbevitel is okozhatja.
A Pennsylvaniai Egyetem szakemberei egy meta-analízis során 29 véletlenszerűen kiválasztott, az ómega-3 és az agresszió kapcsolatát vizsgáló kontrolcsoporton végzett kísérletet tekintettek át, amelyekben összesen közel 4000 alany vett részt.
A vizsgált kísérletekben az esetek 28 százalékában ezek zsírsavak hatással voltak az agresszív viselkedésre csökkentésére. Az ómega-3-at a szervezetünk alapvetően nem termeli, így a tengeri halak, mint a makréla, a lazac, illetve a növényi olajok és különböző magvak fogyasztásával tudunk hozzájutni.
„Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekük agresszív viselkedésre hajlamos, az egyéb kezelések mellett az is segíthet, ha akár hetente egy-két extra adag halat is adnak gyermekük számára” – nyilatkozta a kutatás szerzője, Adrian Raine.
The post Mi mindenre jók az ómega-3 zsírsavak? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu





