A Jurassic Parkot nézve a hatalmas, félelmetes dinoszauruszok láttán talán nem az volt az első gondolatunk, hogy vajon milyen íze lenne ezeknek az állatoknak. Pedig egyes szakértők már eljátszottak a furcsa gondolattal.
Az IFLSience Steve Brusatte paleontológust kérdezte a témában, aki a Jurrasic World-széria egyik tanácsadójaként nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az alkotók hitelesen jelenítsék meg a filmekben a dinoszauruszok viselkedését és anatómiáját. Brusatte sokszínű táplálkozásunk tükrében lehetségesnek tartja, hogy a mára kihalt dinoszauruszokat is képesek lennénk megenni, azonban megjegyzi: fajtól is függhet, hogy az adott egyed mérgező lett volna számunkra vagy sem.
Ahhoz, hogy az ízük és a fogyaszthatóságukat felmérjük, a legközelebbi élő rokonaikat kell vizsgálat alá vennünk: a madarakat és a krokodilokat. A modern paleontológia szerint egyébként a madarak maguk is dinoszauruszok, azok theropoda csoportját képviselik.
Míg a krokodil húsát világszerte, például Thaiföldön is fogyasztják, illetve számos madárfaj az étrendünk része, addig nem feltétlen az összes szárnyas ehető számunkra. Az új-guineai dolmányos gyümölcsrigó esetében például tollazata akár már egyetlen puszta érintéstől is bénulást és halált okozhat.
Brusette azonban nem csupán a mérgező állatfajok között tett különbséget a kérdésben. Véleménye szerint mivel napjainkban is a növényevő állatok a legízletesebbek, így a dinoszauruszoknál sem lehenne ez másképp,
ezért a hosszúnyakú, fák leveleit fogyasztó Brontosaurus, az orrszarvúhoz hasonló Triceratops vagy a tüskéshátú Stegosaurus lehetne a legjobb számunkra.
Egy olyan ragadozóból, mint egy Tyrannosaurusból vagy Velociraptorból készített fogást viszont valószínűleg nem tudnánk elfogyasztani jóízűen.
The post Milyen íze lehetett a dinoszauruszoknak? first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu





