Ezért ne kóstolgassuk a mézeskalács nyers tésztáját

A Nébih Oktatás csapata idén is az ünnepi menü potenciális veszélyeire hívta fel összeállításában a figyelmet.

A mézeskaláccsal kapcsolatban azt írták, a sütemény készítése során elsősorban a tojás felhasználása igényel nagyobb odafigyelést.

A tojást nem szükséges megmosni, legfeljebb közvetlenül a felhasználás előtt. A tojás héja ugyanis egy természetes védő réteggel rendelkezik. Ha a boltban hűtőből vettük ki a tojást, otthon is tegyük hűtőbe, és felhasználásig tároljuk is ott. Ügyeljünk rá, hogy a tojás ne érintkezzen más élelmiszerekkel, mert a héján baktériumok lehetnek.

Közölték, tojásos ételeknél mindig külön edénybe üssük fel a tojást, és friss tojásokat használjunk. A romlott tojást kellemetlen, kénes szag, híg fehérje és széteső vagy elszíneződött sárgája jelzi, ilyen tojásokat ne használjunk.

A mézeskalács készítése jellemzően közös családi program, ahol jó hangulatban mindenki kiveszi a részét a sütésből. Ilyenkor nehéz megállni, hogy a készülő nyers tésztából ne csipegessen a család, legfőképp a gyerekek. Élelmiszerbiztonsági szempontból azonban nem javasolt nyers tésztát fogyasztani.

A tojást tartalmazó ételeket minden esetben alaposan meg kell sütni, vagy főzni, ami azt jelenti, hogy a készülő étel belső hőmérséklete legalább 2 percen keresztül el kell érje a 75°C maghőmérsékletet, amely már elpusztítja a lehetséges kórokozókat. De nem csak a tojás miatt kockázatos a nyers süteménytészta elfogyasztása, a liszt is tartalmazhat káros baktériumokat, például E.coli-t. Ezért is fontos megállni – bármennyire is nehéz – hogy a nyers tésztából kóstolgassunk, írták.

Hozzátették, a díszítésnél kerüljük a nyers tojásos máz használatát. A tojás hőkezelés nélkül tartalmazhat Salmonella baktériumot, amely már kis mennyiségben is megbetegedést okozhat, különösen kockázatos gyermekek, idősek, kismamák vagy legyengült immunrendszerű személyek számára. A biztonságos megoldás a hőkezelt a máz (vízgőz felett felvert tojáshab), amely ugyanolyan szép és tartós, mégis kockázatmentes.

Kapcsolódó

The post Ezért ne kóstolgassuk a mézeskalács nyers tésztáját first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest