A koleszterinnél is jobban jelezheti a szívbetegség kockázatát ez a fehérje

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak, Magyarországon ez felel a halálesetek közel feléért. Amióta a kutatók az 1950-es években először megállapították az összefüggést az étrend, a koleszterinszint és a szívbetegségek között, a szívbetegségek kockázatát nagyrészt a beteg koleszterinszintje alapján értékelték, amely egy szimpla vérvizsgálattal mérhető.

Az elmúlt két évtizedben felhalmozódott bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a C-reaktív protein (CRP) nevű biomarker – amely az alacsony fokú gyulladást jelez – jobban képes előre jelezni a szívbetegségek kockázatát, mint a koleszterin. Ennek eredményeként 2025 szeptemberében az Amerikai Kardiológiai Kollégium új ajánlásokat tett közzé a C-reaktív protein szintjének szűrésére minden betegnél, természetesen a koleszterinszint mérése mellett, írja a Science Alert.

Mi a C-reaktív protein?

A C-reaktív proteint a máj termeli, mintegy válaszreakcióként fertőzésekre, szövetkárosodásra, krónikus gyulladásos állapotokra, például autoimmun betegségekre, valamint anyagcserezavarokra. Tehát ez lényegében a gyulladás – azaz az immunrendszer aktiválódásának – markere. A C-reaktív protein könnyen mérhető vérvizsgálattal az orvosi rendelőben.

Az alacsony C-reaktív protein szint – 1 milligramm/deciliter alatt – minimális gyulladást jelez a szervezetben. A 3 milligramm/deciliternél magasabb C-reaktív protein szint azonban már fokozott gyulladást és ezáltal a szívbetegség fokozott kockázatát jelzi.

A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a C-reaktív protein jobb prediktív marker lehet a szívrohamok és a stroke esetében, mint az LDL-koleszterin, valamint egy másik, gyakran mért, genetikailag öröklődő biomarker, a lipoprotein(a).

Fontos figyelembe venni, hogy az életmód jelentősen befolyásolhatja a máj által termelt C-reaktív protein állapotát. Számos élelmiszer és tápanyag csökkentheti a C-reaktív protein szintjét, beleértve az olyan élelmiszerekből származó rostokat, mint a zöldségek, a diófélék és a magvak, valamint a bogyós gyümölcsök, az olívaolaj, a zöld tea, a chia mag és a lenmag, vagy a bab. A fogyás és a testmozgás szintén csökkentheti a C-reaktív protein szintjét.

Kapcsolódó
Sok ezer forintért akarnak ránk sózni teljesen hatástalan vérnyomáscsökkentőket

Számos gyógyteát és természetes kivonatot tüntetnek fel hatékony vérnyomáscsökkentőként, valójában azonban nincs számottevő hatásuk.

The post A koleszterinnél is jobban jelezheti a szívbetegség kockázatát ez a fehérje first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest