A 2025. március 17-től bevezetett élelmiszerekre vonatkozó kiskereskedelmi árréscsökkentés eredményeként kiemelten a tejek és a tejtermékek, de emellett a lisztek, a tojás, egyes húsok és az étolaj esetében is érdemben csökkentek az árak. A kormányzati intézkedés hatékonynak bizonyult: a szabályozásban érintett élelmiszerek fogyasztói árai a bevezetéstől számítva átlagosan mintegy 20 százalékkal mérséklődtek az Árfigyelő adatai alapján, melyet a KSH hivatalos statisztikái is alátámasztanak. Ezzel párhuzamosan az intézkedés hatályán kívül eső termékkör – különösen a szezonális élelmiszerek, például a friss gyümölcsök és egyes zöldségfélék – esetében fokozatos áremelkedés figyelhető meg. A drágulás nem köthető kiskereskedelmi keresztárazáshoz: az áremelkedés a teljes ellátási láncon végiggyűrűzött, ami elsősorban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti kínálati zavarokra vezethető vissza. A szezonális termékek drágulása gyorsuló tendenciát mutat az európai piacokon, ez pedig várhatóan már a nyári hónapokban meg fog jelenni az élelmiszerinflációban, illetve a teljes inflációban is.
Tovább az erdeti cikkre:: Portfolio