130 ezer éves mamutborjút boncoltak fel

Thumbnail for 6442446

Orosz kutatók egy csoportja egy 130 ezer éves mamutborjút vetett alapos vizsgálat alá – írja a Live Science. A Yana becenevű állat természetes múmiája a szibériai permafrosztnak köszönhetően kivételes állapotban konzerválódott, a különleges leletet 2024 végén mutatták be először. A szakértők szerint ez az eddigi legjobb állapotú mamuttetem: testének elülső része szinte teljesen ép, az egyed nagyon hasonlít egy mai elefántborjúra.

A kutatók idén márciusban többórás boncolást végeztek a Jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetem Mamutmúzeumában. Artemij Goncsarov, az orosz Kísérleti Orvostudományi Intézet munkatársa szerint a vizsgálat egyedülálló lehetőséget kínált arra, hogy betekintsenek bolygónk múltjába.

A permafroszt olyan talaj, amely hosszú időn át, akár évezredekig fagyott marad. Az ilyen egyedi közeg hozzájárulhat a maradványok konzerválódásához.

A klímaváltozás hatására ugyanakkor a permafroszt az utóbbi időkben Szibéria-szerte elkezdett felengedni. Ennek hatására Yana testének elülső fele kiszabadult, majd lezuhant egy szikláról, hátsó része azonban a helyén maradt.

A fiatal nőstény marmagassága nagyjából 120 centiméter volt, tömege pedig 180 kilogramm lehetett. A feje és a törzse egészen ép maradt, még egyes belső szervei és „tejagyarai” is megőrződtek. Ezek az agyarak az emberi tejfoghoz hasonlóan idővel kihulltak, helyükön pedig erősebb agyar nőtt ki.

Goncsarov szerint a példány számos szerve és szövete, köztük az emésztőrendszerének egy része jól konzerválódott.

A csapat mintát vett, hogy feltárja, mit fogyasztott a borjú pusztulása előtt. A kutatók abban bíznak, hogy a maradványok további elemzésével még jobban megérthetik az állat ősi környezetét.

Azt nem tudni, hogy mi okozta az állat vesztét. Mai tudásunk szerint a modern emberek csak 30 ezer éve jutottak el Szibéria területére, ezért fajunk nem végezhetett vele.

The post 130 ezer éves mamutborjút boncoltak fel first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest