200-zal mehetnek a vonatok a Budapest-Belgrád vonal szerb szakaszán november 24-től

Thumbnail for 6129702

Belgrád és Szabadka között, a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes szerbiai szakaszán november 24-én indulhat a közlekedés, egy évvel a tervezett határidő előtt átadják a vasútvonalat – közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök csütörtökön Szabadkán, ahova az Újvidékről közlekedő tesztvonattal érkezett.

A szerb elnök emlékeztetett arra, hogy Belgrádból 70 perc alatt lehet majd eljutni a 184 kilométerre fekvő Szabadkára, a vasútvonal teljes elkészülte után a szerb és a magyar főváros közötti menetidő nem lesz több 2 óra 40 percnél.

Az elnök szerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nélkül nem lehetett volna ilyen gyorsan és hatékonyan felújítani a Szabadka és Belgrád között vasútvonalat.

„Barátságom Pásztor Istvánnal az elmúlt 12 évben építette ezt az országot”, a Szerbia és Magyarország közötti kapcsolatokat – mondta. „Ő hidat képezett közöttünk. A Pásztor Bálint iránti tiszteletem építi a kapcsolatokat a jövőben” – utalt a szerb elnök a VMSZ majdnem egy éve elhunyt elnökére, illetve a legnagyobb délvidéki magyar párt jelenlegi elnökére.

Aleksandar Vucic azt is közölte, hogy a szabadkai vasútállomás felújított épületét, amelyet a tervek szerint 5-6 napon belül adtak volna át, még nem lehet megnyitni, az információk ugyanis csak szerb és angol nyelven olvashatók a pályaudvar tábláin, ez pedig megengedhetetlen Szabadkán, ahol sok magyar él, és a magyar nyelv hivatalos használatban van.

A köztársasági elnök utasította az illetékes minisztert, hogy a vasútállomás épületét csak akkor nyithatják meg, ha az információs táblákon magyar nyelven is minden olvasható lesz. Szerinte hosszú évek gyűlölködése és ellenségeskedése után őszinte barátságot tudott kiépíteni a szerb és a magyar nép, ezért megengedhetetlen egy ilyen mulasztás.

A Belgrád-Budapest vasútvonal Szabadka és Újvidék közötti szakaszának tesztelése szeptember 23-én kezdődött, és október 10-ig tart. A mérővonat ellenőrzi a vasúti sínek állapotát és az elérhető maximális sebességet, amely meghaladhatja az óránkénti 200 kilométert.

A Budapest-Belgrád vasútvonal egyik szerbiai részén, az Újvidék és Belgrád közötti szakaszon 2022 márciusa óta folyik a közlekedés, a menetidő 36 perc. (MTI)

The post 200-zal mehetnek a vonatok a Budapest-Belgrád vonal szerb szakaszán november 24-től first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest