2027-től francia cég szállítja a fűtőelemet a paksi erőműbe

Thumbnail for 6169163

A Paksi Atomerőműbe üzemanyagot (fűtőelemet) szállít 2027-től a francia Framatome cég, az erőmű üzemanyag-ellátásáról a két társaság között pénteken létrejött szerződésről az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára számolt be Budapesten sajtótájékoztatón.

Steiner Attila kiemelte, hogy ez Magyarország számára ellátásbiztonsági szempontból fontos lépés – olvasható az MTI beszámolójában. Az államtitkár elmondta, hogy kicsit távolinak tűnhet még 2027, az elmúlt években azonban a Paksi Atomerőműben az üzemanyagból nagyon jelentős stratégiai készletet halmoztak fel.

Steiner arra is kitért, hogy a hazai energiamix egyik legfontosabb eleme a Paksi Atomerőmű, amely a magyarországi villamosenergia-termelés csaknem felét adja, ennek hosszú távú fenntartása érdekében indította el a kormány az atomerőmű további üzemidő-hosszabbításával összefüggő projektet. A cél az, hogy további 20 évvel hosszabbítsák meg az erőmű élettartamát.

Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója elmondta, a mostani megállapodás lehetővé teszi a Paksi Atomerőmű hosszú távú, megbízható ellátását nukleáris fűtőanyaggal. A vezérigazgató örömét fejezte ki, hogy részt vehetnek a Paksi Atomerőmű fűtőanyag-ellátásnak diverzifikálásában. Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország számíthat a Framatome-ra.

A szaktárca a helyszínen kiadott közleményében emlékeztetett: a szerződés, amely a magyarországi VVER-típusú reaktorok nukleáris üzemanyaggal való hosszú távú ellátását, Magyarország nukleáris üzemanyag-beszerzésének diverzifikációját biztosítja, az Energiaügyi Minisztérium és a Framatome között 2023 szeptemberében aláírt szándéknyilatkozatban foglaltakon alapul.

A közleményben ismertetik, hogy az Európai Unióban jelenleg tizenkilenc VVER-típusú reaktor üzemel, köztük négy 1000 megawatt (MW) villamos teljesítményű VVER reaktor Bulgáriában és a Cseh Köztársaságban, valamint tizenöt 440 MW-os VVER reaktor a Cseh Köztársaságban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában.

A megállapodást Bernard Fontana, a Framatome vezérigazgatója, Horváth Péter János, az MVM Paksi Atomerőmű vezérigazgatója és Tóth Pál, az atomerőmű műszaki vezérigazgató helyettese írta alá Lantos Csaba energiaügyi miniszter jelenlétében.

The post 2027-től francia cég szállítja a fűtőelemet a paksi erőműbe first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest