31 év után zárult le a híres kincsvadászat

Thumbnail for 6134609

Véget ért a világ eddigi leghosszabb kincsvadász játéka Franciaországban – írja a BBC.

Az értékes, aranyból készült bagolyszobor elrejtett másolatát 31 év után lelték meg.

Michel Becker október 3-án online jelentette be a felfedezést, ő illusztrálta az eredeti Chouette d’Or (aranybagoly) rejtvénykönyvet, és ő hozta létre 1993-ban az eltemetett szobrocskát. További információt nem tett közzé a megtalálásról.

A versenyben tízezrek vettek részt, a bekapcsolódók, akiket chouetteurs-nek neveznek, jelentős online és nyomtatott irodalmat hoztak létre a kereséssel kapcsolatban. Az első aranybagoly-könyvben a szerző, Max Valentin 11 bonyolult rejtvényt írt le, miután Valentin 2009-ben meghalt, Becker vette át a verseny irányítását.

A feladványok segítségével lehetett megtalálni a Franciaországban elásott figurát, a fődíj a szobrocska eredeti, értékes, aranyból létrehozott példánya. A bagoly értékét 150 ezer euróra (mintegy 60 millió forintra) becsülik.

A chouetteurs-közösségben a felfedezés híre alapvetően pozitív visszhangot váltott ki, több kincsvadász azonban szkepticizmusnak adott hangot. Sokan attól tartanak, hogy a rejtekhelyet fémdetektorral találták meg – a szabályok szerint a felfedezőnek bizonyítania kell, hogy megoldotta a rejtvényeket, és nem véletlenül bukkant a tárgyra.

A vadászatot Valentin halála után néhány évig jogi viták övezték, mert nem minden bagolyvadász fogadta el, hogy Becker örökölte a központi szerepet. Maga Becker eredetileg nem tudta, hol rejlik a bagoly, a megoldás egy lezár borítékban volt Valentin családjánál.

Becker végül bepillanthatott a levélbe, és utóbb fel is kereste a lelőhelyet, hogy ellenőrizze a szobor meglétét. Az elmúlt években újabb nyomok láttak napvilágot, ami újabb lendületet adott a keresésnek.

The post 31 év után zárult le a híres kincsvadászat first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest