400 millió eurót ad Hollandia az ukrán dróngyártásra

Thumbnail for 6135420

A holland kormány 400 millió euróval (több mint 160 milliárd forint) járul hozzá egy Ukrajnával közös, a kelet-európai országnak drónokat gyártó kezdeményezéshez – jelentette hétfőn a Dutchnews című holland hírportál Rubens Brekelmans holland védelmi miniszter bejelentésére hivatkozva.

A tárcavezető azt közölte, hogy a drónok felét Hollandiában, másik felét Ukrajnában és más országokban gyártanák.

A kelet-ukrajnai Harkivban tett látogatása során Brekelmans emlékeztetett arra is, hogy hazája az elsők között adományozott Ukrajnának F-16-os harci repülőgépeket és légvédelmi rendszereket. Mint mondta, a drónokat megfigyelésre, valamint védekezésre és támadásra használnák, „elsősorban a levegőben, de a szárazföldön és a tengeren is”.

A holland védelmi minisztérium részéről azt közölték, hogy amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, további összeget szabadítanak fel a gyártás növelésére.

Hollandia összesen 10,4 milliárd eurót szán Ukrajna háborús erőfeszítései megsegítésére. Az összegből 3,8 milliárd euró értékű felszerelést – a többi között harckocsikat és aknakeresőket – már leszállítottak a kelet-európai országnak. Brekelmans a hét végén az ANP holland hírügynökségnek megerősítette azt is, hogy a 24, Ukrajnának szánt F-16-os harci repülőgépből egy már Ukrajnába ért, ahol a hadsereg azóta használatba vette.

(MTI)

The post 400 millió eurót ad Hollandia az ukrán dróngyártásra first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest