A karácsonyról a meghitt családi együttlét, az ünnepi énekek, az ajándékok, a feldíszített fa mellett a bejgli jut az ember eszébe, hiszen nincs karácsony bejgli nélkül. A Bács-Kiskun vármegyei hírportál a 85 éves Takács László kecskeméti hobbiszakácsot kérdezte a tökéletes bejgli titkairól.
Bár a bejglikészítés sok helyen a nagymama hatásköre, Takács László családjában szokás szerint ő köti fel a kötényt évről évre a finomság elkészítésekor.
Az interneten bárki találhat recepteket, de Takácséknál tartja magát az a nézet, hogy a tökéletes bejgli készítése egyik generációról a másikra, családon belül öröklődik.
Liszt, tojás, tej, cukor és friss élesztő kell a tésztához, ahány ház, annyiféle arányban. Egyik receptkönyv mást ír, mint a másik. Ami igazán fontos, hogy az összetevőket összegyúrva száraz konyharuha alatt kelesszük a tésztát, miután megkelt gyúrjuk újra össze, csak azután nyújtsuk ki
– vallja az idős úr.
A töltelékkel sokan megszenvednek, a nagypapának viszont van egy egyszerű mesterfogása: legyen szó mákos vagy diós bejgliről, a cukor mellett mindig ad hozzá reszelt almát is.
Ezzel több legyet ütök egy csapásra, könnyebben kezelhető és eloszlatható a töltelék, sütés közben sem szárad ki annyira, ráadásul isteni ízt ad neki. Aki eddig nem tett bele almát, próbálja ki
– javasolta a hobbiszakács.
Takács László a sütéssel kapcsolatban is adott tanácsot, ami kezdő bejglisütőknek különösen jól jöhet.
Ha feltekertük a rudakat, megkenjük a bejgli tetejét tojással és mehet be a sütőbe. Nagyon fontos, hogy akkor kapcsoljuk csak be, amikor betettük a tepsit. Így tovább kelhet a tészta. Én régi vágású vagyok, olyan sütőm van, ami nem mutatja a hőfokot, feltekerem közepesre, majd sűrűn nézegetem, ha megkapta az aranybarna színt, akkor veszem csak ki
– mondta a portálnak Takács László.
Arra a kérdésre, miért reped meg a bejgli, a hobbiszakács nevetve felelte:
Nem az a kérdés miért reped meg, az a kérdés baj-e? Engem egyáltalán nem zavar, enni fogom úgyis, nem nézegetni. Se gyerekem, se unokám nem panaszkodott még rá.
Összegzésként a 85 éves nagypapa a legnagyobb titkot is elárulta a bejgliről:
Egyet jegyezzen meg mindenki, akkor jó a bejgli, ha olyan, mint a jó emberi szív: túlcsordul töltelékkel, szeretettel.
Idén visszatért a boltok polcaira a 70-es, 80-as évek kedvenc szaloncukra, és kiderült, melyik étel nélkül nincs karácsony a magyaroknál – meglepetésre nem a halászlé az.
The post 85 éves nagypapa árulta el a tökéletes bejgli titkát first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu





