A Földön kívüli élet keresésére indul a NASA

Thumbnail for 6137383

Földön kívüli élet keresésére indul a NASA hamarosan: a tervek szerint október 10-én kezdik meg az Europa Clipper űrszonda küldetését. Az eszköz feladata az lesz, hogy élhető régiókat találjon a Jupiter negyedik legnagyobb holdján, az Europán – írja a The Conversation.

Bár az Europa kívül esik a Naprendszer lakható övezetén, a tudósok régóta úgy hiszik, hogy mégis lehet rajta élet. Ennek oka, hogy a felszínét borító, vastag jégréteg alatt talán folyékony halmazállapotú víz is található, amely az általunk ismert élet elengedhetetlen feltétele. Az égitest olyan távol kering a Naptól, hogy minden víznek meg kellene rajta fagynia, a kutatók szerint a Jupiter óriási gravitációs erejének hatásai miatt mégis lehetséges a folyadék jelenléte.

Mivel élet csak mélyen az égitest felszíne alatt létezhet, anélkül nem bukkanhatunk rá, hogy keresztülfúrnánk a vastag jégréteget.

A Clipper azonban erre nem lesz képes, hiszen nem fog az Europa felszínén landolni. Megalapozhat viszont egy jövőbeli ilyen missziót, feladata ugyanis az lesz, hogy megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt egy ilyen fúráshoz.

A szonda a Jupiter körül áll majd pályára, keringése közben pedig csaknem 50 alkalommal halad majd el az Europa mellett. Számos műszerével eközben felméri majd a jég vastagságát, a felszínre törő gázok kémiai összetételét, az óceán sótartalmát, valamint a felszín összetételét és hőmérsékletét is.

Az Europa Clipper tehát nem Földön kívüli életformákat fog keresni, hanem azt a helyszínt, ahol potenciálisan előfordulhatnak. De még erre is sokat kell várnunk, ugyanis az eszköznek mintegy 5 évre lesz szüksége ahhoz, hogy elérje a Jupitert.

Kapcsolódó
Életre utaló jeleket találtak a Vénuszon

A szakértők két olyan gázt figyeltek meg a bolygón, amelyeket vagy élőlények vagy számunkra teljesen ismeretlen kémiai folyamatok bocsátanak ki.

The post A Földön kívüli élet keresésére indul a NASA first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest