A kávé lehet a mozgásszegény életmód ellenszere

Thumbnail for 5954363

A szakértők régóta tudják, hogy az irodai székekben és az otthoni kanapén töltött túl sok idő hosszú távon negatívan hat az egészség. Egy friss tanulmány alapján ugyanakkor a kávé ellensúlyozhatja a káros életmódot – írja a ScienceAlert.

A kutatók több mint 10 ezer amerikai ember adatait elemezték.

Az eredmények azt mutatják, hogy aki naponta iszik kávét, az védve lehet a napi hat vagy annál több órányi ülés negatív hatásaitól.

A hasonló időt ülő, de nem kávézókhoz képest ezen csoport 1,58-szor kisebb eséllyel halt meg 13 évvel az adatgyűjtés kezdete után.

A kínai Szucsoui Egyetem csapata kifejezetten azt elemezte, hogy a kávé miként ellensúlyozhatja az ülő életmód negatív hatásait. A kutatók az Egyesült Államokból származó, országosan reprezentatív, hosszú távú egészségügyi információkat használtak fel, és arra jutottak, hogy a kávé lényegében kioltja a mozgásszegény életmód okozta problémákat. Mindez meglepő, hiszen még a testmozgás nem nyújt teljes védelmet.

Az eredményekből kiderült, hogy aki napi legalább nyolc órát ül, különösen fenyegetett, ami összhangban van a korábbi adatokkal. A mozgásszegény életmód negatív hatásai azonban csak azoknál álltak fenn, akik nem ittak kávét. A pozitív hatások már napi egy csészénél jelentkeztek, a napi több kávé pedig minden halálozási kockázatot látszólag lecsökkentett.

Az, hogy mi állhat a kávé potenciális védőereje mögött, a vizsgálatból nem derült ki, korábbi tanulmányokból azonban lehet következtetni. A koffeinről például már megállapították, hogy mérsékli a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ahhoz, hogy a szakértők jobban megértsék a folyamatokat, további kutatásokra lesz szükség.

The post A kávé lehet a mozgásszegény életmód ellenszere first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest