A leghíresebb magyar leves úgy néz ki, még egészséges is

Thumbnail for 6525798

Bár elsőre nem gondolnánk, hogy a zsírban tocsogó magyar parasztétel a szervezetünkre is jó hatással lehet, az agroinform cikke szerint a gulyásleves – megfelelő módon elkészítve – kifejezetten egészséges.

A gulyás eleinte parasztétel volt, de egy idő után megjelent a polgárság és nemesség konyhájában is, és 1810-ben már nem volt olyan szakácskönyv, amelyben ne szerepelt volna a receptje. A marhahús ebben az időben sem a szegények eledele volt, viszont a pörköltszerű gulyás vagy a gulyás leves bármilyen hússal elkészíthető, akár még baromfival is. Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra, azonban nem mindegy, milyen típusú zsiradékból és mennyit fogyasztunk – az például biztosan nem tesz jót, ha csak kolbászon élünk. A legtöbb dietetikus tiltólistára teszi az igazán zsíros ételek, hiszen a puffadás, a bordák alatti görcsös fájdalom, az elhízás és szívbetegségek mellett a zsíros ételek számos káros hatással bírnak, többek között szorongást is okozhatnak. A jó hír, hogy a gulyáslevesből egy vitaminbomba társaságában nyerhetjük ki a szervezetünk számára szükséges zsírokat – így az étel nemcsak laktató, de tápláló is. A hús mellett a 2017 óta hungarikumnak számító étel másik elengedhetetlen összetevője ugyanis a zöldség, amit nem érdemes kispórolni belőle. A zöldségekben gazdag ételek csökkenthetik a szívinfarktus és a stroke kockázatát, a vérnyomást, jó hatással vannak az emésztésünkre, ráadásul úgy mulasztják el az éhségérzetünket, hogy alig tartalmaznak kalóriát, tehát a felszaladó plusz kilóktól sem kell félnünk. A gulyáslevesbe bőségesen dobálhatunk répát, zellert, hagymát, fokhagymát, karalábét vagy krumplit, így a leves tele lesz antioxidánsokkal, D-vitaminnal és kalciummal. A legjobb, ha mindig szezonális zöldségeket használunk, az pedig a legszerencsésebb verzió, ha ezeket a saját kertünkből visszük el a fazékig.

The post A leghíresebb magyar leves úgy néz ki, még egészséges is first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest