A magyarok 83 százaléka rossznak látja a gazdasági helyzetet az Ipsos szerint

Thumbnail for 5862167

Áprilisban is elkészítette szokásos nemzetközi felmérését az Ipsos, amelyben arra kérdez rá, hogy az egyes országok lakói mi miatt aggódnak a leginkább.

Legutóbb januárban néztük át az eredményeket, akkor az látszott, hogy globálisan az emberek 59 százaléka vélte úgy, hogy rosszul haladnak a dolgok az országában, áprilisban már kicsivel többen, 62 százaléknyian. Akkor a magyarok 78 százaléka gondolkodott így,

míg tavasszal már honfitársaink 83 százaléka mondta azt, hogy rosszul mennek a dolgok Magyarországon.

Ennek rosszabb véleménnyel saját országuk teljesítményéről csak a peruiak vannak az egész világon. A régióban az Ipsos Lengyelországban tette fel ugyanezeket a kérdéseket, ott az év elején 43 százalék volt pesszimista, míg áprilisban már 59 százalék. A lengyelek esetében tehát nagy volt az esés, ám még így is messze van a magyar eredménytől.

A kutatássorozatban minden alkalommal rákérdeznek a gazdasági helyzettel kapcsolatos attitűdökre is. Ebben az esetben az összes megkérdezett országban átlagosan 38 százalék vélte úgy, hogy gazdasági szempontból jól áll az országa, de az egyes helyeket tekintve nagyon nagyok a különbségek. Az indiaiak 85 százaléka érzi úgy, hogy a hazája gazdasága jó állapotban van, az argentinoknak viszont csak a 11 százaléka.

Március végén, április elején a magyaroknak mindössze a 17 százaléka látta úgy, hogy jól áll a magyar gazdaság, ez a hibahatárt meghaladó, 7 százalékpontos esés a januári eredményhez képest.

A vizsgált országok között ezzel az eredménnyel hazánk hátulról a harmaid helyet foglalja el az országok rangsorában.

A kutatásban az egyes területeket külön is vizsgálta az Ipsos, amelyből nyolcnak az adatait tették közzé. Ezek közül a korrupció aggasztja leginkább a magyarokat, a megkérdezettek 44 százalék említette ezt, majd ezt követi a szegénység és az infláció.

Módszertan

A 29 országban zajló felmérés 2024. március 22. és 2024. április 5. között zajlott az Ipsos Online Panel rendszerén keresztül. A résztvevők összlétszáma 25 302 volt, 18–74 évesek Kanadában, Izraelben, Malajziában, Dél-Afrikában, Törökországban és az Egyesült Államokban, 20–74 évesek Indonéziában és Thaiföldön, 21–74 évesek Szingapúrban, valamint 16–74 évesek az összes többi országban.

A minta nagyjából 1000 fős volt 12 országban, és 500 fős 16 másik országban, köztük Magyarországon. Indiában 2200 embert kérdeztek meg. Az eredmények a következő országokban tekinthetők reprezentatívnak a 75 évnél fiatalabb felnőtt lakosság körében: Argentína, Ausztrália, Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Egyesült Államok. A hibahatár 1000 fős mintánál 3,5 százalékpont, 500 fősnél 5 százalékpont.

The post A magyarok 83 százaléka rossznak látja a gazdasági helyzetet az Ipsos szerint first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest