A Szabadságpárt vezetője helyett a hivatalban lévő néppárti kancellár kapott kormányalakítási megbízást Ausztriában

Thumbnail for 6163090

Alexander van der Bellen köztársasági elnök nem a választásokon legtöbb szavazatot kapott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezérét, Herbert Kicklt, hanem a második helyezett Osztrák Néppárt (ÖVP) kancellárjelöltjét, Karl Nehammert kérte fel kedden a kormányalakításra. A jelenleg is hivatalban lévő ügyvezető kancellár, Nehammer így a választáson harmadikként végzett szociáldemokratákkal (SPÖ) kezdi meg az új kabinet megalakításáról szóló tárgyalásokat.

Az ÖVP eddig a Zöldekkel kormányzott együtt, de ők nagyon sok szavazatot veszítettek a szeptember végi választáson.

A köztársasági elnök megindokolta a példátlan döntését. Elmondta, hogy konzultált a három legnagyobb párt vezetőjével és a két másik, az ÖVP és az SPÖ nem akar együttműködni a Szabadságpárttal. Ennek oka részben az, hogy Kickl a tárgyalásokon ragaszkodott ahhoz, hogy nélküle nem lehet az FPÖ részvételével kormányt alakítani. Az ÖVP-s Nehammer kancellár pedig korábban éppen Kickl személyét zárta ki egy leendő kormány tagjaként. A köztársasági elnök ezért a Néppártot a szociáldemokratákkal való kormányalakítási tárgyalásokra kérte fel.

The post A Szabadságpárt vezetője helyett a hivatalban lévő néppárti kancellár kapott kormányalakítási megbízást Ausztriában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest