A Választási Iroda nem engedi, hogy Pipás Gyuszi vagy Marcsa fia a szavazólapokra kerüljön

Thumbnail for 5868236

Hiánypótló, az esetleges félreértéseknek még időben elejét vevő közlemény jelent meg az MTI-ben az önkormányzati választáokon indulni szándékozó jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatban. Nem tudni, hogy az elmúlt napok tapasztalatai miatt érezték úgy a választási bizottságok, hogy meg kell szólalniuk, a közleményben mindenesetre egyértelműsítették: azonos nevű jelöltek esetében nem lehet a jelölteket a ragadványnevükkel nyilvántartásba venni.

A választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a szavazólapon a jelöltek nem a nevük abc-sorrendjében szerepelnek a szavazólapon, hanem a választási bizottságok által kisorsolt sorrendben (ahogy azt például a főpolgármester-jelöltek esetében is láttuk).

A törvény részletesen szabályozza az azonos nevű jelöltek szavazólapon feltüntetésének szabályait:

  • Ha a választáson két vagy több jelölt neve megegyezik, a szavazólapon nevük után zárójelben fel kell tüntetni születési évüket.
  • Amennyiben ugyanazon jelölőszervezet által állított vagy független jelöltek neve és születési éve is azonos, akkor a szavazólapon a jelöltek neve után zárójelben fel kell tüntetni a lakcímük szerinti települést.
  • És ha az is azonos, akkor a foglalkozásukat.

A több utónévvel rendelkező jelölt kérheti, hogy a szavazólapon csak az egyik utónevét tüntessék fel, a doktori címmel rendelkező jelölt pedig azt, hogy a szavazólapon ne szerepeljen a „dr.” megjelölés. A fentiek értelmében az hangsúlyozzák, hogy az önkormányzati választáson nincs lehetőség arra, hogy névazonosság esetén a jelölt kérhesse, tüntessék fel „ragadványnevét (becenevét)” a szavazólapon. Ahogy írják, a 2014 előtti önkormányzati – és ott is inkább a nemzetiségi – választásokon volt jellemző, hogy azokon a településeken, ahol sok azonos vezetéknevű jelölt élt, és több esetben a jelölteknek még a keresztneve is azonos volt, a helyi választási bizottság a jelölteket ragadványnevükkel –

mint például Zorró, Pipás Gyuszi fia, Marcsa fia, Fikusz, Manitu, Drótos, Kopasz Ödön

– vette nyilvántartásba, hogy a választópolgárt a felvett nevek segítsék abban, arra a jelöltre adják a voksukat, akit támogatni kívánnak.

A választási bizottságoknál mindenesetre nagyon szeretnék az illetékesek, hogy hasonló ne forduljon elő idén.

Kapcsolódó

The post A Választási Iroda nem engedi, hogy Pipás Gyuszi vagy Marcsa fia a szavazólapokra kerüljön first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest