Áprilisig nem volt kegyelem

Thumbnail for 5857296

Március végéig egyetlen kegyelmi ügyben sem döntött sem Novák Katalin volt, sem Sulyok Tamás jelenlegi államfő. A hvg.hu az Igazságügyi Minisztérium statisztikájára hivatkozva azt írja, a két elnök egyetlen kegyelmi kérvényt sem utasított el.

A portál szerint aligha volt olyan a rendszerváltás óta, hogy egy teljes negyedévig ne szülessen kegyelmi döntés, noha K. Endre ügyét csak februárban robbantotta ki az önmagát azóta közösségi oldalán Vidéki prókátornak nevező ügyvéd. (A botrányba bukott bele Varga Judit volt igazságügyi miniszter és Novák Katalin.)

Arányaiban az eddigi köztársasági elnökök közül csak Göncz Árpád hagyott jóvá több kegyelmi kérvényt, mint Novák Katalin. A hvg.hu közérdekű adatigénylésben kérte ki a Sándor-palotától, illetve a szaktárcától, hogy eddig hány olyan eset volt, amikor az igazságügyi miniszter felterjesztésében nem javasolta a kegyelmet, azt mégis megadta az államfő, ám érdemi választ nem kapott.

A pedofilbotrány ugyanakkor két módon is hat a kegyelmi ügyekre. A jövőben nem kaphat kegyelmet, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt, abban közreműködött, illetve eltörlik az elnöki kegyelem miniszteri ellenjegyzését. Sulyok Tamás elnöki beiktatásakor azt mondta, egész élete iránytűje a jog. A kegyelmi ügyet kirobbantó ügyvéd a minap jelezte, nagyon várja, miként reagál majd az államfő a miniszteri ellenjegyzés eltörlésérére, ami

az alkotmányos monarchiákban is elképzelhetetlen lett volna már többszáz èvvel ezelőtt is.

Sulyok Tamás köztársasági elnök utasítása szerint a Sándor-palota az ő államfői iránymutatása alapján látja el a tevékenységét. Kegyelmi ügyekben a jövőben még komolyabb szerepe lehet az Alkotmányossági és Jogi Igazgatóságnak, ám azt továbbra sem tudni, ki vezeti. A hivatal honlapján csak a főigazgató és helyettese szerepel.

Kapcsolódó
Titok marad, Novák Katalin miért adott kegyelmet K. Endrének

A bíróság, illetve a fideszes többség is döntött.

The post Áprilisig nem volt kegyelem first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest