Arany Oroszlán-életműdíjat kap Cannes-ban Peter Weir, a Truman Show és a Holt költők társasága rendezője

Thumbnail for 5869937

Arany Oroszlán-életműdíjat vehet át Peter Weir ausztrál rendező és forgatókönyvíró a közelgő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon – írja a Deadline.

„A Velencei Filmfesztivál és az Arany Oroszlán a szakmánk hagyományainak része. Egy élet rendezői munkájáért kitüntetésben részesülni hatalmas megtiszteltetés” – mondta Weir, aki 1985-ben rendezte első hollywoodi filmjét, A kis szemtanút, amiért rögtön jelölték is a egjobb rendezésért járó Oscar-díjra.

„Weir filmjeiben ötvözi a személyes témákról való elmélkedést és azt az igényt, hogy minél szélesebb közönséget érjen el” – mondta Alberto Barbera, a Velencei Filmalap vezetője.

Az általa feldolgozott témák sokfélesége ellenére nem nehéz felfedezni látványos filmes opuszában egy állandó elemet: az érzékenységet, amely lehetővé teszi számára, hogy olyan rendkívül aktuális témákkal foglalkozzon, mint a természet és annak rejtélyei iránti rajongás, a felnőttek válsága a fogyasztói társadalmakban, a fiatalok életre nevelésének nehézségei, a fizikai és kulturális elszigeteltség kísértése, de filmjeiben megjelenik a kalandvágyás és a lázadás ösztöne is.

„A kis szemtanú, A Moszkító-part, a Holt költők társasága, a Félelem nélkül, a Truman Show, és a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán egy olyan művészi pályafutás főbb állomásai, amely a Weir-filmek kereskedelmi sikere ellenére is megőrizte alapvető integritását.”

Azt már korábban bejelentették, hogy a fesztiválon Meryl Streep, George Lucas és Hajao Mijazaki stúdiója, a Ghibli tiszteletbeli életműdíjat vehetnek majd át.

The post Arany Oroszlán-életműdíjat kap Cannes-ban Peter Weir, a Truman Show és a Holt költők társasága rendezője first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest