Az Európai Parlament többsége bekeményítene Orbánnal szemben

Thumbnail for 6138533

Orbán Viktor a szerdai Európai Parlament előtti soros elnöki felszólalásában hallgatni fog a „korrupcióról, az állam teljes foglyul ejtéséről, a napi 24 órás propagandagépezetéről” – idézte a Tineke Strik starsbourgi sajtótájékoztatóján elhangzottakat a Telex. Az új ciklusban a holland zöldpárti képviselő felel jelentéstevőként az Európai Parlamentben a magyar kormány ellen 2018 óta zajló hetes cikkes eljárásért.

Az eseményen Strik mellett felsorakozott a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális és a baloldali frakció is, ami azt is jelenti, hogy az EP hét képviselőcsoportjából öt kiindulási alapnak tekinti az Orbán-rendszer bírálatát, írja a hvg.hu.

A holland EP-képviselő szerint a hat éve folyó hetes cikkely szerinti eljárás megindítása óta csak romlott a jogállamiság helyzete Magyarországon.

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban, az elkövetők teljes büntetlenséget élveznek, mert a főügyész nem független

– mondta, megemlítve, hogy az ország nem hajtja végre az unió bíróságának ítéleteit, és médiasokszínűség sincs, ugyanis a hatalomtól független sajtót akadályozzák, a szakma másik felének diktálnak, miközben a jogvédők megfélemlítését intézményes szintre emelték a Szuverenitásvédelmi Hivatallal. Felhozta azt is, hogy az EU-s elvárásként létrehozott Integritás Hatóság nem nyomozhat megfelelően, a törvényeket pedig önkényesen hozzák.

Amíg ezeket a súlyos hiányosságokat nem hozzák helyre, addig bármi javulás csak „papírtigris” és „bohózat”

– mondta Tineke Stirk.

Szerinte zéró toleranciára van szükség az EU részéről, és tovább kell lépni a hetes cikkely szerinti eljárásban, a forrásokat pedig addig kell befagyasztva tartani, amíg csak szükség van erre.

A sajtótájékoztatón pártcsoportokon átívelően több képviselő is megerősítette, hogy

az EP-ben megkezdődött a munka, amely az uniós eszköztár erősítésére vonatkozik.

The post Az Európai Parlament többsége bekeményítene Orbánnal szemben first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest