A pálinkát őseink gyógyszerként tisztelték, ezért nem vedelték, csak egy-egy pici kortyot fogyasztottak belőle – mondja Kovács Gyula a Petőfi Kulturális Akadémia videójában, melyet a Kultúra.hu szemlézett.
A gyümölcsész elmondja, hogy a pálinka az 1300-as években jelenik meg a magyar kultúrtörténetben, a tömény szeszesitalt pedig a régiek az erejének kijáró tisztelettel kezelték, amit az a máig megfigyelhető szokás is jelez, hogy míg borral csak első pohárnál koccintunk, a pálinkával minden egyes kupicánál.
Megtudjuk azt is, hogy azzal, aki 51 fok alatti pálinkát kínál, vigyázni kell, mert egyéb gazságokra is képes. Rendes gazda, ha véletlenül 38-40 fokos pálinkát főz, abba legfeljebb a lábát áztatja, mert az jót tesz az ereknek.
The post Az ötvenegy fok alatti pálinkát nem megitták: másképp gyógyítottak vele first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu