Azonos neműek kapcsolatáért és a transzgender létezésért is börtön jár az új iraki törvény szerint

Thumbnail for 5851533

10 és 15 év közötti börtön jár Irakban az azonos neműek párkapcsolatáért az ország parlamentje által újonnan elfogadott törvény szerint – számol be a BBC. A transzgender emberek szintén börtönben találhatják magukat: az ő büntetésüket 1 és 3 év közé teszi a jogszabály. Börtön jár a homoszexualitás és a prostitúció népszerűsítéséért, a nemváltó műtétek végrehajtásáért, a más feleségével folytatott szexuális kapcsolatért és azért, ha

férfiak szándékosan nőiesen viselkednek.A törvény egy korábbi változata még halálbüntetést helyezett kilátásba a meleg kapcsolatokért, ezt a heves nyugati ellenreakciók hatására enyhítették.

Amir al-Maamouri parlamenti képviselő szerint az új szabályozás jelentős lépés azon szexuális deviancia elleni küzdelemben, amely az iszlám és társadalmi szabályokkal ellentétes. Mohamed Shia al-Sudani miniszterelnök áprilisban az Egyesült Államokba látogatott, egy másik képviselő, Raed al-Maliki szerint a törvény elfogadásával kivártak addig, amíg lezajlik az út, hogy annak során ne kerüljön szóba. „Nem tűrünk semmilyen beavatkozást az iraki belügyekbe” – mondta az AFP-nek.

A LGBT kisebbség tagjait a BBC szerint eddig is zaklatták a hatóságok, más jogszabályokat alkalmazva. A Human Rights Watch és más emberi jogi szervezetek emberrablásokat, kínzásokat, nemi erőszakot és gyilkosságokat is dokumentáltak. Az ország vezető pártjai rózsaszín zászlókat égettek tüntetéseken.

The post Azonos neműek kapcsolatáért és a transzgender létezésért is börtön jár az új iraki törvény szerint first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest