Azonosították a katasztrofális expedíció egyik áldozatát

Thumbnail for 6122420

A Waterloo-i Egyetem és a Lakehead University kutatói azonosították James Fitzjames tengerészeti tiszt maradványait – írja a Heritage Daily. A tengerész Sir John Franklin az 1845-ös, az északnyugati átjárón való átkelést célzó expedíció során szolgált a HMS Erebus fedélzetén.

A hírhedt, a brit Franklin kapitány által vezetett küldetés a sarkkutatás történetének legsúlyosabb katasztrófája volt. A csapat Angliából indult el két hajóval, a HMS Erebusszal és a HMS Terrorral, a cél az volt, hogy bejárják az északnyugati átjáró utolsó, még feltáratlan szakaszát.

A hajók a 129 fős legénységgel együtt a King William Island (Vilmos király-sziget) közelében kerültek a jég fogságába. A régészeti bizonyítékok alapján a csapat egy ideig kivárt, majd a túlélők hosszú útra indultak a kanadai szárazföld belseje felé, többségük a King William Islandig jutott csak.

Nagyjából 30–40 ember érte csupán el a szárazföld északi partvidékét, itt azonban ők is a hideg áldozatául estek. Ekkor még több száz kilométerre voltak a legközelebbi nyugati településtől.

A 19. század közepe óta legalább 13 áldozat 451 csontját találták meg a King William Island környékén.

Egy élő leszármazottól vett DNS-minta lehetővé tette James Fitzjames maradványainak azonosítását.

„Jó minőségű mintával dolgoztunk, amelyből Y-kromoszóma-profilt tudtunk készíteni, és szerencsére sikerült egyezést találnunk” – mondta Stephen Fratpietro, a Lakehead University munkatársa. Fitzjames csak a második a 105 feltárt elhunyt közül, akit azonosítottak, a másik John Gregory, a HMS Erebus fedélzetén dolgozó mérnök.

James Fitzjames maradványainak 3D-s vizsgálata során vágásnyomokat észleltek az állkapcsán, ami összhangban van a kannibalizmusról szóló adatokkal. Úgy tűnik, legalább néhány társánál korábban halt meg, a kétségbeesett legénység számára pedig az utolsó napokban sem a rang, sem a státusz nem számított.

The post Azonosították a katasztrofális expedíció egyik áldozatát first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest