Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik

Thumbnail for 5865662

„A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre”. Ezt válaszolta először Magyar Levente államtitkár, amikor Csárdi Antal (LMP) arról kérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, elfogadhatónak tartja-e, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán püspök mindmáig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként.

Ezt követően írtuk meg, hogy egy nagyköveti rang adományozása, visszavonása valóban Sulyok Tamás államfő jogköre, az államtitkár válaszában arra mégsem tért ki, hogy előterjesztéshez és ellenjegyzéshez kötött. A köztársasági elnök ugyanis csak így ment fel nagykövetetet, aminek oka, hogy a hasonló személyi döntésekért (kinevezés, kitüntetés, kegyelmezés, állampolgárság) nem ő viseli a politikai felelősséget.

A köztársasági elnök jogállását, feladat- és hatásköreit az Alaptörvény 9. cikk (1) bekezdése határozza meg. Az egyértelműen elkülöníti az államfő ellenjegyzést nem igénylő döntéseit. A Sándor-palota honlapján is olvasható.

A külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére a köztársasági elnök bízza meg és menti fel a nagyköveteket és a követeket.

Annak idején Áder János is így. Szijjártó Péter javaslatára nevezte ki Balog Zoltánt nagykövetté, akinek ügyében Csárdi Antal újabb írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a miniszternek. Szijjártó Pétert arról kérdezte, miért tolták a felelősséget Sulyok Tamás államfőre Balog Zoltán nagyköveti ügyében. Úgy vélte: Magyar Levente előző kérdésére jogilag megalapozatlan, hamis választ adott, ami két dolgot jelenthet:

  • az államtitkár nincs tisztában a jogi környezettel,
  • tudatosan akarta őt félrevezetni, ám ezzel megsértette az Országgyűlésről szóló törvényt.

Bármelyik eset is áll fenn, azt kérte, a miniszter vonja le a megfelelő konzekvenciákat és válaszoljon az alábbiakra:

• Mikor kívánja kezdeményezni Köztársasági Elnök Úrnál Balog Zoltán felmentését?
• Meddig kívánja fenntartani azt a hazánkra nézve szégyenletes helyzetet, hogy
Magyarországot egy pedofil bűncselekménnyel összefüggésben elítélt bűnözőt támogató személy képviselje?

Ennél feltehetően még egyértelműbb kérdéseket kell majd feltennie Szijjártó Péternek, aki a jelek szerint nem csalódott államtitkárában, ismét őt bízta meg a válaszadással.

„Nagykövetek kinevezése és felmentése során a Külgazdasági és Külügyminisztérium minden esetben a jogszabályi kereteknek megfelelően jár el” – írta Magyar Levente államtitkár.

The post Balog Zoltán nagykövetsége külügyi tabunak tűnik first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest