Beton.Hofi lett az év szövegírója, de Azahriah és Pogány Induló sem ment haza díj nélkül az Artisjus-gáláról

Thumbnail for 5865525

Az Artisjus szerzői egyesület 24. alkalommal díjazta a kortárs zeneszerzőket és szövegírókat, idén tizenhárom alkotót ismert el. A díjakat hétfőn a Magyar Zene Házában adták át a korábban bejelentett irodalmi Artisjus-díjakkal együtt.

Idén is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását pedig külön szakmai bizottság készítette elő.

Az esten a következő kategóriákban osztották ki elismerést:

  • Könnyűzenei alkotói életműdíj: Tabár István zeneszerző, dalszövegíró, zenei producer, háromszáz szerzemény és száznegyven klip szerzője, az Exotic zenekar egykori tagja.
  • Az év könnyűzene-szerzője: Kovács Adrián, a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színészmesterség-oktatója, 2023-tól a Vígszínház zenei konzulense. Tíz színházi darabot jegyez.
  • Az év könnyűzenei szövegírója: Schwarz Ádám (Beton.Hofi), aki két sikeres albumon – comic sins, Playbánia – van túl, Hundred Sins-el közös Bagira című dala pedig minden idők harmadik legtöbbet játszott magyar dala a Spotify-on.
  • Az év produkciója: a Stúdió 11 60 éves koncertje lett. A zenekar a Magyar Rádióban Zsoldos Imre és Dobsa Sándor vezetésével 1963-ban alakult. A mai Stúdió 11 Ensemble a dzsesszben és a könnyűzenében alkot, tagjai pedig Rátonyi Róbert, Barbinek Gábor, Boegán Péter, Csejtei Ákos, Csizmadia Dávid, Gátos Iván, Kalmus Pál, Magyar Ferenc, Nagy Balázs, Takács Donát, Tóth Gyula és Zsoldos Dániel
  • Az év junior könnyűzenei alkotója elismerést idén hárman kapták:
    • Baukó Attila 2019-ben publikálta első dalait Azahriah néven. 2021-ben megnyerte az MTV EMA legjobb magyar előadója díját, 2022-ben a Sziget nagyszínpadán lépett fel, tavaly teltházas koncertet adott a Sportarénában, ősszel pedig Európában turnézott.
    • Cseri Hanna, azaz cserihanna bábszínházi rendező, dalszerző és énekes, akinek debütáló albuma, a Kikötő tavaly jelent meg. Három díjat nyert a Színikritikusok díjátadóján, 2023 tavasza óta a Budapest Bábszínház zenei vezetője.
    • Szirmai Marcell, azaz Pogány Induló 2022-ben robbant be az underground rap színtérre Zártosztály című dalával. Azóta két nagylemezt – Megáll az idő (2023), Vagy mindent vagy semmit (2024) – jegyzett.
  • Az év komolyzenei műve kategóriában szintén három alkotást díjaztak:
    • Mohay Miklós Aranyszájú Szent János liturgiája című művéért kapta az elismerést. Az Erkel-díjas zeneszerző a Zeneakadémia Zeneelméleti Tanszékének vezetője, alkotásai hazai és nemzetközi hangversenyeken szerepelnek.
    • Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs Jób könyve című oratóriumát is díjazták: Dargay Marcell számos színházi kísérőzenét komponált, volt a Radnóti Miklós Színház zenei vezetője. Dinyés Dániel a Magyar Állami Operaház operastúdiójának korrepetitora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Futó Balázs dolgozott színházakban, szólistaként számos új magyar mű bemutatója fűződik nevéhez.
    • Posztumusz lett az év komolyzenei műve Eötvös Péter Valuska című alkotása. Az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima-díjas zeneszerző vezényelte a világ legnagyobb zenekarait, zenekari műveit és operáit világszerte rendszeresen játsszák. Tizenhárom operájak közül csak a Valuska volt magyar nyelvű, amiben Krasznahorkai László kisregényéből szövegíró szerzőtársaival azokat a szálakat emelte ki, melyek a kisemberek kiszolgáltatottságát érzékeltetik.
  • Az év junior komolyzenei alkotója: Oláh Patrik, a Bartók Világverseny döntőse. Nevéhez fűződik a zenetörténet első lovári nyelvű miséjének megkomponálása.
  • Az év magyarnóta-szerzője: Ludvig József, aki negyven ilyen darabot komponált egyedül és másokkal közösen.

Az Artisjus irodalmi díjakat előző héten hirdette ki a szerzői egyesület. Az irodalmi nagydíjat Rakovszky Zsuzsa kapta, a többi irodalmi díjazott Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és (posztumusz) Reményi József Tamás.

The post Beton.Hofi lett az év szövegírója, de Azahriah és Pogány Induló sem ment haza díj nélkül az Artisjus-gáláról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest