Brutális támadások Németország-szerte politikusok ellen

Thumbnail for 5862570

Aktivista csoportok tiltakozásokra szólítottak fel vasárnap Németországban, hogy elítéljék a politikusok és kampánymunkások ellen nemrégiben elkövetett, az országot sokkoló utcai erőszakos támadásokat. Németország 16 szövetségi államának belügyminiszterei pedig várhatóan a jövő héten ülnek össze, hogy megvitassák a támadásokat – közölte az MTI.

Nancy Faeser német belügyminiszter szombaton hívta össze a tanácskozást, nem sokkal azután, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta szociáldemokrata (SPD) képviselőtársa, Matthias Ecke (képünkön az ő választási plakátja látható) elleni támadás részleteit – jelentette a Tagesspiegel című napilap.

Matthias Eckét, aki 2022 óta tagja az Európai Parlamentnek, péntek este egy négytagú banda brutálisan megverte, miközben kampányplakátokat ragasztott a kelet-németországi Drezdában. A 41 éves politikus a támadásban súlyosan megsérült, és pártja szerint kórházi műtétre szorult.

Percekkel Ecke megtámadása előtt a rendőrség közlése szerint négy ismeretlen támadóból álló csoport megtámadott egy 28 éves zöldpárti kampánymunkást, miközben ő is plakátokat ragasztott Drezda ugyanazon városrészében.

A rendőrség szerint négy, feltehetően 17 és 20 év közötti fiatalember támadt Eckére. Egy hatósági szóvivő elmondta, hogy a szemtanúk a támadókat sötét ruházatúként jellemezték, és azt mondták, hogy szélsőjobboldali irányzathoz tartozónak tűntek. A rendőrség még vizsgálja a bűncselekményt, és nem azonosította a gyanúsítottakat.

A választási kampány során több erőszakos incidens is történt Németország-szerte, többek között csütörtök este a nyugat-németországi Essen városában, ahol Kai Gehring zöldpárti parlamenti képviselőt és párttársát, Rolf Fliss-t megtámadták egy pártrendezvény után.

A nyugatnémet Nordhorn városában a rendőrség jelentése szerint szombat reggel a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik politikusát megverték egy információs standnál.

Két aktivista csoport tüntetésre hívott fel vasárnapra Drezdában és Berlinben is, hogy elítéljék az erőszakot.

A Zöldek a keleti Szászországban már reagáltak a múlt hétvégén Chemnitzben és Zwickauban elkövetett további támadásokra, és nem küldik többé tagjaikat, hogy saját maguk plakátokat ragasszanak ki. Más pártok is hasonló megfontolásokat és iránymutatásokat tesznek most az Ecke elleni támadás nyomán.

A jogállamnak erre kemény fellépéssel és további védelmi intézkedésekkel kell reagálnia és fog reagálni a demokratikus erők érdekében hazánkban

– mondta Faeser.

Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki zöldpárti, szintén elítélte a vasárnapi támadásokat. „Az elkötelezett demokraták, kampányolók és politikusok elleni brutális támadások támadást jelentenek demokráciánk alapja, a szabad választások ellen” – írta a jelenleg ausztráliai, új-zélandi és Fidzsi-szigeteki körúton tartózkodó miniszter az X közösségi médiaplatformon.

The post Brutális támadások Németország-szerte politikusok ellen first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest