Csárdi Antal: Vitézy vádjai nem igazak, kétséget kizáró bizonyítékot láttam a paktumra

Thumbnail for 6161719

Mint a 444.hu nyomán vasárnap megírtuk, Csárdi Antal országgyűlési képviselő, az LMP-frakció tagja úgy döntött: kilép a frakcióból, miután elmondása szerint bizonyítékot látott arról, hogy Rogán Antal, Vitézy Dávid és Ungár Péter egyeztettek a Vitézy-projektről. A képviselő négy nappal korábban már kilépett az LMP-ből, akkor még nem adott rá konkrét magyarázatot, és az sem derült ki, függetlenként tagja marad-e az LMP-frakciónak. Az eddigi találgatások arról szóltak, hogy a pártnak a Fideszhez való vélelmezett közeledését nehezményezi. A képviselőt hétfőn este értük el telefonon.

Ha megmondanám, mi volt a Vitézy-Rogán-Ungár paktumot bizonyító dokumentum, nagyon nehéz helyzetbe hoznék valakit

– magyarázta lapunknak Csárdi, hogy miért nem tárja föl, mi a bizonyítéka, de még azt sem volt hajlandó elárulni, hogy fotót, videót, levelezést vagy valami mást látott. Elmondta viszont, hogy az eset csütörtökön este történt: megfogalmazása szerint megdönthetetlen, kétségbevonhatatlan bizonyítékot látott a stratégiai egyeztetésre a három politikus között.

Csárdi azt állítja, gyorsan, de nem elhamarkodottan döntött. Hozzátette, a zöld ügyek képviseletnek ellátása érdekében egy ideig még folytatni akarja a parlamenti munkát, amíg az LMP-frakció munkatársainak egzisztenciális helyzete megnyugtatóan nem rendeződik, de legkésőbb az év végéig. (Csárdi távozásával ugyanis az LMP parlamenti frakciója megszűnik.)

Csárdi bejelentésére Vitézy egy Facebook-posztban reagált. „Csárdi Tóni a kampányomat mindvégig támogatta, s ő volt az egyetlen Tóni, aki ezt tette” – írta, egyúttal a parlamenti képviselő manőverét politikai helyezkedésnek titulálta, a 2026-os kampány előkészítéseként értékelte, utalva arra, hogy „a Duna-párt, vagy ki tudja, milyen nevű új ellenzéki” mozgalom megalapításához lehet köze Csárdinak.

A képviselő kérdésünkre képtelenségnek nevezte, és tagadta Vitézy állítását.

Semmiféle jövőbeni politikai ambíció nem befolyásolta a döntésemet, a múltnak egy darabja derült ki számomra, amit vállalhatatlannak tartok

– fogalmazott.

Az ügyben azóta a hvg.hu kérdésére reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, mondván: „Ha Csárdi Antal képviselő úr el akarja hagyni a saját pártját, keressen jobb indokot.”

Sikerült hétfőn este elérnünk Ungár Pétert is, aki válasz helyett ennyit reagált: „Sajtóosztály, köszönöm.”

Megkérdeztük az LMP sajtóosztályát, hogy mi az LMP elnökének véleménye Csárdi Antal állításairól, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk reakciót.

A mai nap fejleménye az is, hogy az Országgyűlés 132 igen, 38 nem és 1 tartózkodás mellett felfüggesztette Csárdi Antal mentelmi jogát, aki a nyáron még LMP-s politikusként több aktivistával együtt elállta a Samsung gödi akkugyárának egyik bejáratát. A politikus szerint a gödi Samsung-gyár termelését csökkenteni kellett volna, ezért is zárták le egy akció keretében az oda vezető bejáratokat.

Csárdi szerint nem történt szabálysértés, a mentelmi jogról szóló szavazást pedig így értékelte:

egyetlenegy vesztese lesz, az pedig a magyar demokrácia.

Hadházy Ákos a történtek miatt távozásra szólította fel Vitézyt a politikából.

The post Csárdi Antal: Vitézy vádjai nem igazak, kétséget kizáró bizonyítékot láttam a paktumra first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest