Csipogók: Órákkal a keddi robbantások előtt is osztottak ki eszközöket a Hezbollah tagjainak

Thumbnail for 6105597

Még órákkal a keddi robbantás előtt is új, Gold Apollo márkájú személyhívókat adott át tagjainak a Hezbollah – közölte a Reuters hírügynökséggel két libanoni biztonsági forrás. Ez arra utal, hogy a fegyveres szervezet közvetlenül a robbantás előtt is biztos volt abban, hogy személyhívók biztonságosak. Mindez annak ellenére történ, hogy a potenciális fenyegetések azonosítása érdekében folyamatosan vizsgálják az elektronikai berendezéseket.

Példaként említették a cikkben, hogy a Hezbollah egyik tagja hétfőn kapott új személyhívót, amit ki sem bontott, így másnap a dobozában volt még, amikor felrobbant. A fegyveres szervezet egy másik, vezető beosztású tagjának magas rangú tagnak néhány nappal korábban adott csipogó megsebesített egy beosztottat, amikor felrobbant – mondta a másik forrás.

A walkie-talkie rádiókról – amelyek szerdán robbantak fel, szintén újabb részletek derültek ki. A Reurersnek egy másik libanoni biztonsági forrás, aki ismeri a szerkezet alkatrészeit, pénteken arról számolt be, hogy a rádiók akkumulátoraiban egy PETN néven ismert, rendkívül robbanékony vegyületet rejtettek el.

Az egyik biztonsági forrás szerint az eszközökben elhelyezett robbanóanyagot nagyon nehéz volt „bármilyen eszközzel vagy szkennerrel” kimutatni, igaz, az nem derült ki, hogy miféle szkennereken futtatták át a személyhívókat.

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint a rádiókészülékek szerdai felrobbantásának 25 halálos áldozata és legalább 650 sebesültje volt. Előző nap a csipogók felrobbantása, 12 halálos áldozatot szedett, az akciónak közel 3000 sebesültje volt.

A Hezbollah 2022-től kezdve vizsgálta a csipogókat, miután Libanonba szállították őket, többek között úgy, hogy a repülőtereken átnézték őket, hogy megbizonyosodjon arról – közölte két további biztonsági forrás a hírügynökséggel. Hogy mely repülőtereken végezték a teszteket, azt nem árulták el.

The post Csipogók: Órákkal a keddi robbantások előtt is osztottak ki eszközöket a Hezbollah tagjainak first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest