Drágább lett az élelmiszer nálunk, mint az EU-ban

Thumbnail for 5960482

A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel vagy a román, és nálunk különösen az élelmiszerek árszintje magas – írja a Portfolio.hu az Eurostat adataira hivatkozva. Több mutatót is ismertetnek, például, hogy

  • a magyar háztartások végső fogyasztásának (AIC) árszintje az uniós árszint 69,4 százaléka,
  • a hozzánk hasonló fejlettségű lengyel adat 63,5%,
  • a román pedig 54,1%.

Arra is kitrének, hogy a főbb nagy árucsoportok zöménél (élelmiszer, alkohol, dohány, lakhatás, bútor, lakberendezés, közlekedés, kommunikáció, szabadidő, oktatás, egyéb) a magyar árszint magasabb, mint a román vagy a lengyel. Ezek közül is kiemelkedően magas nálunk a kommunikáció, az élelmiszerek és a lakhatás árszintje a másik két országéhoz képest. Azt is megállapítják, hogy a friss adatok alapján mostanra a főbb árucsoportok közül elsőként az élelmiszerek magyarországi árszintje utolérte, meghaladta (100,9%) az EU-s átlagot.

Az adatokat átnézve még egy meglepő megállapítást megfogalmaztak – a magas élelmiszerárak, illetve a gyors magyar árfelzárkózás ellenére a magyar árszint egyáltalán nem magas a hasonló fejlettségi szintű országok között. Inkább a lengyel és a román árszint tűnik alacsonynak.

A portál szerint a magasabb magyar árszínvonal az oka, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt magyar fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) össszeértek egyes régiós országokéval.

The post Drágább lett az élelmiszer nálunk, mint az EU-ban first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest