Egy csepp vérből percek alatt kimutatja a rákot ez az új teszt

Thumbnail for 5842620

Percek alatt képes egy csepp vérből kimutatni a rákot egy új vizsgálat – írja a Live Science. Az eljárást kifejlesztő kínai tudósok új tanulmányukban arról írnak, hogy a mesterséges intelligenciát is használó tesztjük a gyomor-, hasnyálmirigy- és végbélrákot is észleli mindössze 0,05 milliliter megszáradt vérből.

A kutatók állítása szerint módszerük bizonyos kémiai anyagokat érzékel az alanyok vérében, amelyek alapján 82-100 százalékos pontossággal tudja kiszűrni a rákot.

A mesterséges intelligencia feladata tehát az, hogy a vérmintákban olyan anyagcseretermékeket keressen, amelyek a rák jelenlétét jelzik a szervezetben.

Ez módszer azért is nagyon hasznos lehet, mert már a korai stádiumokban is kimutathatja a betegséget, amikor a páciensnél még nem jelentkeznek árulkodó tünetek sem. A rák korai észlelése pedig jelentősen növeli a kezelések hatékonyságát és ezzel a betegek túlélési esélyét is.

A gyomor-, hasnyálmirigy- és végbélrák egyébként a világ leghalálosabb rákfajtái közé tartoznak, jelenleg mégsem létezik olyan vérvizsgálat, amely hatékonyan ki tudná mutatni ezeket. Az orvosoknak így jellemzően képalkotó-vizsgálatokra, illetve műtéti beavatkozásokra van szükségük a megállapításhoz. Ezeket válthatná ki a jövőben az új, sokkal olcsóbb és egyszerűbb vérteszt.

Költséghatékonyságának és egyszerűségének köszönhetően a vizsgálat akár az elmaradottabb országokban is elérhetővé válhat majd. Erre azonban még jó esetben is éveket kell kell várni, az ilyen új teszteknek ugyanis rengeteg próbán kell átesnie mielőtt széleskörben alkalmazhatóak lehetnének.

Kapcsolódó
Új módszert találtak a legnehezebben kezelhető rákok gyógyítására

A forradalmi megközelítést magyar kutatók dolgozták ki.

The post Egy csepp vérből percek alatt kimutatja a rákot ez az új teszt first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest