A gyümölcsök királyának is nevezett durián számos jótékony hatással bír, azonban annyira büdös, hogy több országban tilos a fogyasztása nyilvános helyeken – írja az Agroinform.
A világ legbüdösebb gyümölcseként emlegetett növény az indonéz szigetvilágban őshonos, de mára megtalálható a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán, Thaiföldön, valamint termesztik Afrika keleti részén, illetve Dél- és Közép-Amerikában is. A termesztett változatai általában 10-15 méter magasra nőnek, azonban a természetben a 45 méteres magasságot is elérheti. Színe a zöldtől a sárgásbarna árnyalatokig változik, tüskék borítják, és 15–25 centiméter átmérőjű termése a 6 kilogrammot is elérheti.
A probléma ott kezdődik, mikor a gyümölcs teljesen megérik, ugyanis ekkor rothadó bűzt áraszt magából, ami miatt több országban is komoly retorziók érhetik a fogyasztóit. Szingapúrban például a dohányzás, evés, ivás és gyúlékony áruk mellett külön figyelmeztető táblák tiltják a duriánevést a tömegközlekedési eszközökön, néhol közterületen sem engedélyezett a fogyasztásuk, számos helyen tilos szállodába, repülőtérre vagy hajóra vinni, néhány városban pedig több helyen engedélyezik a dohányzást, mint az ebből a gyümölcsből való falatozást. 2023-ban egy thai buszsofőr azt állította, a gyümölcs miatt ájult el munka közben, de olyan is volt, mikor kiürítették miatta a Melbourne-i egyetemet, miután gázszivárgásként azonosították az ismeretlen szagot. A rothadásra emlékeztető, erőteljes szagért a gyümölcsben képződő etionin nevű aminosav tehető felelőssé, aminek a vadonban fontos szerepe van, ugyanis a növény ezzel vonzza magához az állatokat, amik megeszik a termését és szétszórják a magvait. A kutatók már dolgoznak egy kevésbé intenzív verzión, de ez nem nyeri el mindenki tetszését. Egy szingapúri például így reagált a hírre:
A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét.
Azonban hiába az elviselhetetlen, szúrós szag, a vaníliára emlékeztető édes ízét sokan szeretik, ráadásul a gyümölcs dúskál a vitaminokban, ásványi anyagokban és a fehérjetartalma is igen magas. Segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában, lassítja az öregedést, jót tesz a bőrnek, használják lázcsillapítóként, gyulladáscsökkentőként, hatékony a fertőzésekkel szemben, javítja a hangulatot, jótékony hat a vérszegénység ellen, erősíti az ereket és a szívizmot, valamint bizonyos helyeken afrodiziákumként is alkalmazzák. Mindemellett a gyümölcs túlzott fogyasztását a magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel élőknek érdemes elkerülni, valamint alkohollal kombinálva mérgezést okozhat.
The post Egyre népszerűbb itthon ez a gyümölcs, pedig néhol a közterületekről is kitiltották first appeared on 24.hu.
Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu