Egyre tágul a szibériai alvilági kapu

Thumbnail for 5865367

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján évente mintegy 1 millió köbméterrel tágul az alvilág kapujaként is ismert Batagaika-kráter – írja a Live Science. Az oroszországi Jakutföldönön, a szibériai örökfagyban található mélyedést 1991-ben észlelték először műholdképeken, miután egy helyi hegyoldal egy része beomlott. Az esemény hatására felszínre kerültek a permafroszt rétegei, amelyek között akár 650 ezer éves is lehet.

A friss eredmények alapján a kráter fala az örökfagy olvadása miatt évente nagyjából 12 métert húzódik vissza, eközben pedig a formációba zuhant anyag is folyamatosan enged, aminek következtében a kráter süllyed.

A képződmény 2014-ben még 790 méter átmérőjű volt, 2023-ban viszont már 990 méter.

A kutatók eddig is tudták, hogy a Batagaika-kráter egyre nő, de ez az első alkalom, amikor számszerűsíteni tudták az olvadás következményeit. A vizsgálatot műholdfelvételek és helyszíni mérések segítségével, valamint a mélyedésből származó minták elemzésével végezték el.

Az adatok alapján több mint 14 gízai nagy piramisnak megfelelő mennyiségű jég és üledék olvadt el a hatalmas gödörben, mióta kialakult. Az olvadás mértéke az elmúlt évtizedben viszonylag állandó maradt, és főként a kráter nyugati, déli és délkeleti pereme mentén zajlott.

Noha a Batagaika továbbra is aktívan tágul, a kutatók szerint van egy határ, ameddig terjeszkedhet. A kráter belsejében megmaradt permafroszt mindössze néhány méter vastag, a további mélyülés lehetősége pedig gyakorlatilag kimerült az alapkőzet geológiája miatt.

The post Egyre tágul a szibériai alvilági kapu first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest