Egyre több a koronavírus fertőzött, az oltásra viszont még várni kell

Thumbnail for 6138984

Egyre több a koronavírus fertőzött az őszi szezonban – közölte a Népszava. A lap a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adataira hivatkozva azt írja, augusztus utolsó hetétől szeptember utolsó hetéig gyűjtött minták valamivel több mint fele Covid-fertőzést igazolt. A járványügyi központnak országszerte mintegy 87 háziorvos küldi el rendszeresen a hozzájuk légúti panaszokkal forduló betegektől vett mintákat.

A Semmelweis Egyetem járvány-központja hírlevelében arra kéri a háziorvosokat, hogy amint hozzáférhetővé válik Magyarországon a frissített Covid-vakcina, ajánlják a kockázati csoportokba tartozó pácienseiknek, azaz azoknak akik elmúltak 60 évesek, illetve krónikus betegségben szenvednek.

Mint írják, a koronavírus mostanában terjedő variánsa ellen Magyarországon jelenleg nem érhető el oltóanyag. Az új vakcinák beszerzése folyamatban van a WHO ajánlásának megfelelően. Az viszont nem ismert, hogy milyen és mennyi oltóanyagot rendelnek. A lap úgy tudja, két oltóanyag típus van versenyben, egy fehérjealapú és a Moderna mRNS technológiával készült vakcinája.

A Népszava több háziorvosnál is érdeklődött, szinte valamennyien arról beszéltek, hogy naponta 80-90 beteget is fogadnak, főként felső légúti panaszokkal. Azaz szerintük kicsit megkésett, hogy csak most szerzik be az új variáns elleni oltásokat.

A felnőtteket ellátó rendelőkben elérhető Covid-tesztek ugyanis már hetek óta sokaknál igazolják, hogy erős a járvány.

The post Egyre több a koronavírus fertőzött, az oltásra viszont még várni kell first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest