Eljárást rendelet el a bíróság az MVM ellen a gázszámlákon szereplő összegek miatt

Thumbnail for 5870186

Tóth Bertalan szerint az MVM 3,3 millió fogyasztót tévesztett meg hónapról hónapra azzal, hogy a rezsiboxban feltüntetett „megtakarítást” a teljesen önkényesen meghatározott, 1026 forintos köbméterenkénti árral számolják, miközben a földgáz piaci ára hónapok óta ennek az értéknek csak a töredéke (mint lapunk megírta, az elmúlt hetekben 110–120 forint/köbméter körüli szinten mozogtak az európai tőzsdei gázárak.)

„Ma a bíróság ítélete alapján megerősítést nyert, hogy a Fidesz becsapta és folyamatosan becsapja a magyar családokat… …Ennek alapján nem takarít meg egy magyar család 181 ezer forintot havonta a rezsicsökkentéssel” – olvasható az MSZP közleményében.

A szocialista politikus úgy látja, a valótlan tájékoztatás a gázpiacok torzítását eredményezheti, valamint eltántoríthatja a fogyasztókat a kereskedőváltásnak még a gondolatától is. Ez pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.

Az MVM online „földgázszámla-magyarázójában” nem titkolja, hogy a 2022. december 31-ig meghatározott, köbméterenként 1020 forintos világpiaci árból vezeti le a megtakarítást. Ténylegesen ugyanakkor a hazánkban is irányadó holland gáztőzsde (TTF) csak 2022. augusztusi csúcsán állt ezen a szinten.

Ezzel az MVM ellen még nem született ítélet

A GVH közleménye szerint a szóban kihirdetett ítélet alapján a Fővárosi Törvényszék helyt adott Tóth Bertalan kereseti kérelmének és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el abban a perben, amelyet a parlamenti frakcióvezető kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésével szemben. Tóth Bertalan az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban vélelmezett versenyjogsértést, a GVH a beszerzett adatok alapján azonban megállapította, hogy nem álltak fenn a versenyfelügyeleti eljárás megindításának feltételei az ügyben. A bíróság ezt nem fogadta el, és részletes vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az érintett vállalkozás a jogsértést elkövette.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Tóth Bertalan még 2023 őszén ordult bejelentésével a GVH-hoz az MVM számlázási gyakorlatát kifogásolva.

A versenyhivatal vizsgálói részletesen és alaposan megvizsgálták a bejelentést, egyebekben adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett adatszolgáltatások információit, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket. Mindezek alapján a bejelentéses eljárásban a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn.

A bejelentés lezárását követően Tóth Bertalan az ilyenkor mindenki számára nyitva álló bírósági úton, keresettel élt a GVH döntésével szemben, azt kérve a Fővárosi Törvényszéktől, hogy helyezze hatályon kívül a GVH döntését és kötelezze új eljárás lefolytatására a versenyhatóságot. A bíróság a felek meghallgatását és álláspontjuk vizsgálatát követően – a 2024. május 9-én megtartott tárgyaláson – az egyelőre szóban kihirdetett ítélet alapján helyt adott a Tóth Bertalan kereseti kérelemében foglaltaknak, és versenyfelügyeleti eljárás lefolytatását rendelte el az ügyben.

A hatóság szerint lényeges, hogy a bíróság döntéséből fakadó rendelkezések pontos tartalma a bíróság döntésének írásba foglalása és kézhez vétele után ismerhető majd meg a felek számára.

The post Eljárást rendelet el a bíróság az MVM ellen a gázszámlákon szereplő összegek miatt first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest