Elmondta a hospice-nél dolgozó szakács, mi kérnek gyakran tőle a haldoklók

Thumbnail for 6518195

Egy brit hospice, a Sobell House Hospice szakácsaként dolgozik Spencer Richards, így ott ő gondoskodik a haldoklók étkezéséről.

Az a filozófiám, hogy szakácsként nincs nagyobb kiváltság, mint valakinek elkészíteni az utolsó vacsoráját

– idézi a Mirror. Nemrégiben egy 21 éves páciens nem szerette a szokásos lehetőségeket, ezért elbeszélgetett bele, és kiderült, a gyorsételeket viszont nagyon kedveli, ezért azt készített neki.

Egy másik alkalommal egy 93 éves nőnek, akinek nem volt hagyományos családi élete korábban, így szülinapi tortából se sokszor része, egy meglepetés tortát készített. De nem csak neki, azt mondja a születésnapi torta viszonylag gyakori kérés, főleg a 80-90 évesek körében, akik elszigetelten éltek, magányosnak érzik magukat.

Sokszor azt is figyelembe kell venniük a hospice házban, hogy akik ott élnek, sokszor nem tudnak rendesen nyelni, vagy a kapott gyógykezelés miatt, megváltozik az ízérzékelésük.

Sokan érzékenyekké válnak a sóra, ezért azt mérsékeltük. Azt is tapasztaltuk, hogy a rákos betegek gyakran édesszájúvá válnak.

Richards gyakran készít panna cottát, creme brulée-t creme caramelt, de arra is ügyel, aki zselét, fagyit szeretne.

Nem mindig tudjuk abban a pillanatban, hogy mit is jelent, de később, néha hónapokkal később, családtagoktól, visszahalljuk, és megköszönik.

Volt egy család, akik év elején veszítették el a házban lakó rokonukat, de hálájuk jeléül karácsonykor ételt vittek a személyzetnek.

Pályafutásomnak ebben a szakaszában szeretnék visszaadni valamit. Az étel egy erős érzelemközvetítő médium, felidézheti a gyerekkori emlékeket, de újakat is teremthet. Ezt tesszük mi itt.

The post Elmondta a hospice-nél dolgozó szakács, mi kérnek gyakran tőle a haldoklók first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest