Elzárná az önkormányzati pénzeket az utódjától a megbukott győri polgármester

Thumbnail for 6103910

Dézsi Csaba András kormánypárti városvezető jegyzi azt az előterjesztést, melynek értelmében hatalmas, több mint kétszáz négyzetméteres irodát kapna a városházán a fideszes képviselőcsoport. Ugyanezen javaslat kivenné az új polgármester kezéből a város költségvetésén belüli pénzekről, illetve az önkormányzati vagyonról történő döntések lehetőségét, amit eddig bizonyos összeghatárig a polgármester egy személyben is megtehetett. Emellett a tulajdonosi és utasítási jogokat is az egyik önkormányzati bizottság kapná meg a leendő polgármester helyett. Az új városvezető és csapata tiltakozásra készül a jövő keddi közgyűlésen, ahol az előterjesztésről döntenének a leköszönő képviselők.

A polgármesteri előterjesztés az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát módosítaná, amelynek értelmében a közgyűlésnek, a frakcióknak és a tulajdonosi bizottságnak az eddigieknél nagyobb jogai lesznek. Mivel a legnagyobb frakció, illetve a többség a győri önkormányzatban az egy kivételével az összes egyéni választókerületet megnyerő kormánypárté lesz, ennek haszonélvezője egyértelműen a Fidesz.

Dézsi Csaba András leváltott fideszes polgármester kihasználva azt, hogy a figyelem az árvízi védekezésre irányul, az elmúlt napokban azzal volt elfoglalva, hogy átírja az önkormányzat működésének szabályait, és minél több polgármesteri jogkörétől megfossza a hivatalba lépő következő polgármestert

– fogalmaz a Pintér Bencét polgármesternek jelölő Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) közleménye, amely szerint a javaslat célja, hogy „október 1-jétől szűkítse a közgyűlés a polgármester pénzügyi döntéseinek lehetőségeit, és vegyék el az önkormányzati cégeket, ingatlanokat érintő polgármesteri jogosultságokat.”

Adrián Zoltán / 24.hu Pintér Bence

„Ez az előterjesztés 210 négyzetméteres irodát biztosít frakcióiroda néven a Fidesz képviselőcsoportjának a polgármesteri hivatalban, miközben a ott dolgozók így is alig férnek el” – mondta a 24.hu-nak a megválasztott polgármester. Pintér szerint ennél nagyobb gond, hogy

eddig a polgármester 300 millió forintos összeghatárig szabadon, egyszemélyben dönthetett a költségvetésen belüli pénzek átcsoportosításáról. Ezt most lenulláznák, pedig Győrnek például mihamarabb a közbiztonság fejlesztésére kell költenie: térfigyelő kamerákra, plusz járőrpárok bérére, azonban erre majd nem csoportosíthatok át pénzt Dézsi Csaba András javaslata alapján. Valamint ezen túl a fideszes többségű közgyűlés, illetve a tulajdonosi bizottság rendelkezik utasítási jogkörrel az önkormányzati cégek fölött is. Ezzel akarják megakadályozni, hogy polgármesterként utasításba adhassam a városi cégek vezetőinek, hogy azonnal rakják ki az internetre az általuk kötött szerződéseket, elijesztve ezzel azokat, akik az eddig titkolt alvállalkozói hálózattal lopták meg Győrt.

Az október elején hivatalba lépő városvezető, hozzátette: „Az természetesen érthető, hogy amennyiben egy nagyváros önkormányzatában kormánypárti a közgyűlési többség és ellenzéki a polgármester, akkor közös városirányítást kell megvalósítani. Mi a nyáron végig a béke üzenetével jeleztük, hogy készen állunk erre. De ez a javaslat nem közös városirányítást jelent, hanem a Fidesz szinte kontrollálhatatlan teljhatalmát” – mondta Pintér Bence.

Dézsi Csaba Andrásnak nem ez az első ilyen jellegű döntése. Legutóbb egy, az önkormányzati választási kampányban feltűnő, az általa vezetett szervezettel Dézsi ellenfeleit támadó plakátokat kihelyező propagandistát neveztek ki (nyilvánvalóan az ő jóváhagyásával) az önkormányzati közmédia élére. A fideszes polgármestert akkor és most is kérdeztük a döntésről, de nem válaszolt.

The post Elzárná az önkormányzati pénzeket az utódjától a megbukott győri polgármester first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest